Bedrijven die voortdurend bezig zijn hun productiemethoden efficiënter te maken, slimme bedrijfs- en omzetdoelen te stellen en talent te ontwikkelen, presteren beter dan bedrijven die dat nalaten.
Overigens hoeven managers deze methoden niet zelf te verzinnen. Het overnemen van best practices van andere bedrijven zorgt al voor bovengemiddelde resultaten. Dat blijkt blijkt uit onderzoek van McKinsey onder ruim 700 industriële bedrijven in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, meldt managersonline.nl.
Het nemen van de juiste beslissingen en het voortdurend implementeren van bewezen best practices – interne factoren – hebben meer invloed op de prestaties van een bedrijf dan bijvoorbeeld wetgeving of de branche waarin een bedrijf opereert – externe factoren.
Bedrijven hoeven best practices niet zelf te ontwikkelen. Het overnemen van managementmethoden op het gebied van efficiency, performance management en talentontwikkeling volstaat. Wel hebben bedrijven die zelf nieuwe methoden ontwikkelen een concurrentievoordeel, maar dit is altijd tijdelijk, aldus de onderzoekers. Uiteindelijk wordt een betere aanpak altijd gekopieerd door de concurrentie, tenzij deze wettelijk beschermd is door bijvoorbeeld een patent of octrooi.
Het verbeteren van managementmethoden en -technieken is rendabel. een verbetering van één punt op een door de onderzoekers gehanteerde vijfpuntsschaal leidt gemiddeld tot een zes procent hogere arbeidsproductiviteit, een 71 procent hogere groei van het marktaandeel en een ruim 25 procent hogere marktwaarde.
De meeste goed geleide bedrijven bevinden zich in de Verenigde Staten. Dat komt omdat er in de VS meer concurrentie en minder overheidsbescherming is. Ook blijken jonge bedrijven beter geleid te worden dan oude. Bedrijven in Duitsland en Frankrijk scoren vooral goed in het efficënter maken van productiemethoden, terwijl Amerikaanse bedrijven uitblinken in talentmanagement.