Bestuurders van grote Europese organisaties laten de teugels weer vieren. Gaven bestuurders in 2003 nog aan hun greep op de onderneming juist te willen verstevigen, nu verwacht twee derde van de ondervraagden een toename in decentralisatie.
Dit blijkt uit een studie van Roland Berger Strategy Consultants naar de trends op het gebied van (de)centralisatie. Roland Berger deed onderzoek naar managementstructuur en reorganisatieplannen van 79 Europese hoofdkantoren, in navolging van haar studies in 1999 en 2003.
67 Procent van de bestuurders verwacht dat Europese organisaties in de nabije toekomst meer gedecentraliseerd worden. In 2003 was 73 procent van de bedrijven juist bezig om verder te centraliseren. Dit percentage ligt nu onder de 50 procent. Ruim de helft van de bedrijven is al concreet bezig met het doorvoeren van een decentralisatie ten opzichte van iets meer dan een kwart in 2003.
‘In 2003 brachten de economische omstandigheden bedrijven ertoe om naast omzetverhogende initiatieven de operationele kosten te verlagen om winstgevendheid te kunnen blijven waarborgen,’ aldus Arnoud van der Slot, partner bij Roland Berger Strategy Consulants en lid van het Nederlandse management team. ‘Onder andere door middel van centralisatie van verantwoordelijkheden en staffuncties – veel bedrijven onderzoeken de voor- en nadelen van shared services – hoopte men de overhead kosten te besparen.’
Nadat deze efficiëntieslag was bereikt, volgde de druk om de omzetgroei te versnellen. ‘Net als in de jaren negentig wordt daarom weer in toenemende mate overgegaan tot een decentralisatie van verantwoordelijkheden. Om de groeidoelstellingen van de firma te realiseren, proberen bestuurders nu ondernemerschap op lagere niveaus te stimuleren. Managers krijgen naast een duidelijkere verantwoordelijkheid over het bedrijfsresultaat, ook meer vrijheden om het resultaat (positief) te beïnvloeden,’ aldus Van der Slot.