De proef met de innovatievouchers is een succes. In anderhalf jaar tijd gingen 1100 innovatievouchers over de toonbank. Met de vouchers kunnen MKB-bedrijven kennis inkopen om hun bedrijfsproces te verbeteren. EZ werkt nu aan een definitieve regeling zodat in elk geval voor de komende twee jaar 3000 vouchers per jaar beschikbaar komen.
De innovatievoucher is een waardebon ter waarde van 7500 euro waarmee een bedrijf bij een hogeschool, universiteit of andere onderzoeksinstelling een onderzoeks- of kennisvraag kan uitzetten. Kortom: de MKB’er levert, alleen of samen met minimaal twee andere MKB-ondernemers, de bon en de onderzoeksvraag in en ontvangt een antwoord op zijn vraag.
De heer Van Tuijl van houtverwerkingsbedrijf Fikszo is een van de 1100 MKB’ers die aan de proef heeft meegedaan. Vijf jaar lang liep Van Tuijl tegen een efficiëntieprobleem aan: tijdens het verwerken van hout raken in 10 tot 20 procent van de gevallen houtknoesten los. Dit houdt het productieproces op en maakt het hout onbruikbaar; een verlies van 10 tot 20 procent. Dat moet te reduceren zijn, dacht Van Tuijl, maar door de dagelijkse werkzaamheden kwam het er nooit van.
Dankzij de innovatievoucher zette Van Tuijl een onderzoeksvraag uit bij een kennisinstelling. Die kwam tot de conclusie dat er wel een oplossing was, maar dat die meer kost dan oplevert. Hoewel dit een ander resultaat was dan Van Tuijl had verwacht, kreeg hij wel een nuttig antwoord, waarmee een zinloze investering kon worden voorkomen.
Definitieve regeling: 3000 vouchers per jaar
Op dit moment werkt EZ aan een definitieve regeling die in elk geval de komende twee jaar 3000 vouchers per jaar mogelijk moet maken. Dankzij de langdurige pilot is er flink geschaafd aan het instrument. Zo kunnen vouchers sinds de derde proef ook worden ingeleverd bij kennisinstellingen over de grens in Noordrijn-Westfalen en Vlaanderen. Verder staan in de lijst van aangesloten kennisinstellingen nu contactpersonen en hun gegevens vermeld, zodat het contact met de juiste persoon snel kan worden gelegd. De instituten wordt aangeraden informatie aan te leveren over hun expertise en onderzoeksgebieden. Dat maakt het deponeren van de juiste vraag bij het juiste instituut eenvoudiger.
De definitieve regeling moet voor de zomer 2006 klaar zijn. Kijk voor meer informatie over innovatievouchers op de website van SenterNovem.