Zelfstandig ondernemers met eenmanszaken, freelancers en directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) zijn boos op minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Behalve de zorgpremie moeten zelfstandigen ook zelf de verplichte werkgeversbijdrage betalen zonder dat ze gebruik kunnen maken van compensatiemaatregelen.
Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moeten naast de inkomensafhankelijke bijdrage voor werknemers ook zelf de verplichte werkgeversbijdrage betalen omdat ze zowel werkgever als werknemer zijn. In totaal zou de maximale totale premie hierdoor kunnen oplopen tot 2400 of 4000 euro. Dat is veel meer dan de gemiddelde premie van 1800 euro die zij in 2005 betaalden voor een particuliere zorgverzekering. Terwijl deze ondernemers niet kunnen profiteren van compensatiemaatregelen als de verlaging van de WAO-premie, omdat zij niet onder die wetgeving vallen. Dat meldt het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). Deze vereniging is inmiddels een handtekeningenactie begonnen.
In augustus 2005 trok MKB Nederland ook al aan de bel bij minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Voorlopige inschattingen toonden een forse inkomensachteruitgang aan voor ondernemers. Voor zzp’ers is daarop de inkomensafhankelijke premie verlaagd naar 4,4 procent van het jaarinkomen, maar dit is nog volstrekt onvoldoende naar nu blijkt.
De pijn wordt het hardst gevoeld bij zelfstandigen met een inkomen tussen de 25.000 en 40.000 euro. Zij konden zich tot en met 2005 relatief goedkoop particulier verzekeren. Zij komen niet in aanmerking voor de zorgtoeslag en krijgen evenmin een vergoeding van een werkgever: dat zijn ze immers zelf. Voor echtparen die samen een bedrijf leiden als DGA verdubbelen de negatieve consequenties zelfs.
Ook MKB-Nederland roept ondernemers op die er financieel op achteruitgaan door het nieuwe zorgstelsel zich te melden via e-mail. Hoe meer voorbeelden ze kan overleggen, hoe sterker haar pleidooi voor compensatie.