Administratieve lastenverlichting als doel op zich leidt vaak tot geldverspilling. Het schrappen van regels en de decentralisatie van taken door de Rijksoverheid verhogen juist de kosten.
Dat stelt Max Hübner, een van de directeuren van de Utrechtste Juristen Groep (UJG) in Binnenlands Bestuur e-zine. UJG doet onderzoek naar administratieve lastenverlichting voor ministeries, provincies en gemeenten.
‘Door de decentralisering van taken van Rijk naar gemeenten stegen de administratieve lasten op lokaal niveau soms wel met tien procent’, aldus Hübner. Hij doelt onder meer op de overheveling van taken die vallen onder de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet maaschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet financiële dienstverlening. ‘Als gemeenten meer taken krijgen en minder budget zal dat leiden tot personeelstekorten waardoor wachttijden toenemen.’
‘Ook het nieuwe zorgstelsel legt zoveel regels op aan zorginstellingen dat dit de bedrijfslasten aanzienlijk verhoogt’, aldus de UJG-directeur. ‘Soms is het beter om vijf procent van de regels te schrappen dan om te decentraliseren. Niet de wet zelf creëert administratieve lasten, maar hoe die wordt gebruikt.’
Hübner zegt ook dat regels die te algemeen zijn geformuleerd leiden tot meer administratieve lasten. ‘Bij een algemene bepaling, zoals bijvoorbeeld de zorgplicht, gaan ondernemers en de toezichthouder ieder hun eigen invulling geven aan dit begrip. Dat leidt tot meer administratieve lasten.’ In plaats van te kijken naar wat en hoeveel regels moeten worden geschrapt, zou de overheid daarom meer inhoudelijk naar beleid moeten kijken.