
Nou wil ik geen onruststoker zijn maar het kán echt heel anders, hoor! Minstens een derde van de mannen om u heen kan weg. In hun plaats komt een vrouw. Guitig idee? Angstaanjagend?
Eerst even dit: We zijn de fase van de ‘excuus Truus’ of ‘Sorry Sister’ natuurlijk voorbij. Maar echt gelijke kansen voor mannen en vrouwen? Nou nee. Marike van Zanten schreef het boeiende boek 'Mevrouw, mijne heren' waarin ze topvrouwen portretteert. Ze is somber: 'Er is nog altijd geen doorbraak geforceerd in de participatie van vrouwen aan de top'. Ze vraagt zich vertwijfeld af: 'Hoe is het mogelijk dat in een ontwikkeld land als Nederland vrouwen zo slecht vertegenwoordigd zijn?'
In mijn vorige column zocht ik naar oorzaken. Zonder veel resultaat. Ook Marike van Zanten komt er niet goed uit. Ze noemt de Nederlandse welvaart. Daardoor is er meestal geen financiele noodzaak voor vrouwen om te gaan werken. Nederlandse vrouwen zijn ook kampioen parttime werken. Hardstikke verantwoord want je zit om half vier – huishouden aan kant; binnen- én buitenboel Spic & Span – met thee en Hollandse speculaasjes op je kroost te wachten. Reuze verantwoord, maar het is de pest voor je carrière.
Emancipatie afdwingen
Het kán dus anders. Kijk maar naar Scandinavie. Noorwegen, Zweden en Finland. Die landen hebben veel meer vrouwen in topposities. Zelfs de oer-conservatieve Zwitsers – het moet niet veel gekker worden ! – zijn geëmancipeerder dan wij.
In Noorwegen ligt het zelfs vast in de wet. Bij overheidsbedrijven, beursgenoteerde ondernemingen en allerlei overlegclubs moet zeker 40 procent vrouwen in de leiding zitten. Bij politieke partijen zijn minstens vier van de tien kandidaten vrouw. Zo dwing je emancipatie af.
Stel dat die Noorse wet morgen in Nederland van kracht wordt. Dan zou u nu met een blocnootje in de hand bij de leiding van uw bedrijf, ministerie of organisatie kunnen binnenstormen. U kijkt spiedend rond. Werpt een dreigende blik om de hoek van de deur. Nog mannen hier? Wie blijft? Wie vertrekt?
Nog leuker: U gaat met groepjes collega’s bij uw bazen op bezoek. Ganzenborden voor gevorderden. Alleen mannen belanden in de put. Veel leuker dan dat suffe jaarlijkse uitje met de collegaatjes naar het Dolfinarium of een slaapverwekkend museum met dito etentje. Gaap!! Dit is spannender, nuttiger en hardstikke goed voor de groepsdynamiek.
Vrouwen verdienen meer geld
Wij Nederlanders hebben – als het gaat om modern denken en doen – een tamelijk hoge dunk van onszelf. Maar op dit vlak verliezen we dus op knock-out. Het model ‘méér-vrouwen-mínder-mannen’ is niet alleen onvermijdelijk maar ook voordelig: Bedrijven met veel vrouwen in de top verdienen vaak meer geld! U vermoedde dat al maar het is nu echt onderzocht.
Dus weerhoudt niets u meer van dat wandelingetje met uw meedogenloze blocnootjes in de aanslag. Maak schoon schip. Marike van Zanten zit ook al te popelen en gaat vast als een kloeke akela mee in de aanval: 'De routekaart ligt open voor vrouwen die nog aan de voet van de berg staan en verlangend naar boven blikken. De weg is lang en vol gevaren. En boven is het koud en guur. Maar het uitzicht is de moeite waard'.
Wie durft?
PS.
Enkele citaten uit uw e-mails over de vorige column:
Van een carrierevrouw: 'Ballen? Nee die heb ik gelukkig niet, wel vrouwelijke charme, en dat werkt heel goed in een mannenwereld!'
Nog eentje: 'Er zijn zeker vrouwen met ballen, die ondernemen. Kijk maar op www.jansenjager.nl en ook op haar website van haar pas gestarte tweede bedrijf (afgelopen week) www.automotiveinsiders.nl.'
En tenslotte: 'Als voorzitter van de Stichting Vrouwennetwerk Rotterdam (vroeger onderdeel van)