Staatssecretaris Wijn stelt voor het tarief voor de vennootschapsbelasting volgend jaar te verlagen naar 25 procent.
Dat meldt het Financieele Dagblad. De krant schrijft dat de tariefsverlaging deel uitmaakt van de Voorjaarsnota, die op 14 april voor het eerst in de ministerraad wordt behandeld.
In antwoord op groeiende internationale fiscale concurrentie is het tarief voor de vennootschapsbelasting de afgelopen twee jaar al verlaagd van 34,5 naar 29,6 procent. Wijn heeft eerder al gezegd te zullen mikken op een verdere verlaging naar 25 procent in 2007.
Om deze verlaging deels te kunnen betalen, zou het ministerie van Financiën eraan denken de werkgevers verplicht te laten betalen voor de kinderopvang. Dit kan bij voorbaat rekenen op verzet van ondernemersorganisatie MKB-Nederland. Haar leden betalen over de winst immers inkomstenbelasting en geen vennootschapsbelasting waardoor ze niet kunnen profiteren maar wel voor de lasten opdraaien.
Eerder stelde Wijn voor de afschrijving op onroerend goed drastisch te beperken. Bovendien maakte hij zich sterk voor een minder ruimhartige fiscale verliesverrekening voor het bedrijfsleven. Dit om de vennootschapsbelastingverlaging te kunnen financieren. Over een verplichte bijdrage aan de kinderopvang werd destijds niet gesproken.
Onduidelijk is of de staatssecretaris zijn plannen doorzet om met een extra laag belastingtarief te komen voor rente-inkomsten. Met zo’n tarief, dat rond de tien procent zou moeten uitkomen, wil Wijn voorkomen dat internationaal opererende bedrijven hun treasury-afdelingen verhuizen naar landen als België en Zwitserland. Dit zou de schatkist structureel 225 miljoen euro kosten. Maar volgens fiscalisten is de kans groot dat Den Haag geen toestemming krijgt van de Europese Unie voor de invoering van zo’n speciaal laag tarief. Zij speculeren er daarom op dat Wijn de plannen voor de extra lage tarieven intrekt. De daardoor verkregen financiële ruimte zou hij dan willen inzetten om de dividendbelasting af te schaffen.