Het vierjarig programma Purchasing Excellence van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) heeft de deelnemende bedrijven geen windeieren gelegd. Als gevolg van professionalisering van de inkoopdiscipline bespaarden deze bedrijven gemiddeld elf procent over hun geanalyseerde inkooppakket. Dat komt in totaal neer op 680 miljoen euro.
Hoewel programmadirecteur Jan Willem Ederveen ervoor waarschuwt dat deze cijfers in de totale bedrijfscontext gezien moeten worden, kan toch worden gesteld dat verdere professionalisering van het inkoopproces het Nederlands bedrijfsleven nog grote kansen kan bieden. Uit een recent uitgevoerd onderzoek blijkt echter dat tijdgebrek en gebrek aan aandacht van het management nog steeds obstakels zijn om die kansen ook daadwerkelijk te verzilveren. Het betreft een door NEVI gehouden enquête onder de ondernemingen uit het NEVI-bestand; hierop reageerden 200 bedrijven. Doel daarvan was om de mate van inkoopprofessionaliteit in kaart te brengen.
Strategische voordelen
Uit de enquête blijkt dat een ruime meerderheid van de benaderde bedrijven de afgelopen twee jaar bezig is geweest met het professionaliseren van de inkooporganisatie. Daarbij blijkt het accent echter vooral te liggen op initiatieven van strategische aard en minder op de ondersteunende activiteiten. De groep die aangaf de afgelopen jaren geen aandacht aan inkoopprofessionalisering te hebben geschonken, wijt dat aan tijdsgebrek en geen of onvoldoende steun vanuit het management.
Voor professionalisering van de inkoopfunctie zijn volgens Ederveen vier activiteiten van groot belang: het ontwikkelen en implementeren van artikelgroep-strategieën, het toepassen van ‘strategic cost management’, het integreren van leveranciers in de bedrijfsprocessen en het professionaliseren van leveranciersrelatiemanagement. ‘De beste inkopende bedrijven in Nederland doen alle vier. De slechtste bedrijven doen nog helemaal niets’, aldus Ederveen.
Jaarverslag
Een ander door NEVI gehouden onderzoek onder de AEX-fondsen laat zien dat bijna alle organisaties in hun jaarverslag aandacht besteden aan inkoop. Dat is significant anders dan vier jaar geleden. ‘We zijn blij dat inkoop inmiddels op de agenda staat bij het topmanagement. ‘Kostenbeheer’ en ‘Duurzaamheid/Ethiek’ zijn de ‘hot topics’ op de bestuursagenda’, aldus Ederveen. ‘Wel verschilt de aandacht tussen de verschillende ondernemingen enorm. Hoewel het allemaal multinationals zijn met grote inkoopbelangen, steken de industrietakken Massaproductie en Handel met kop en schouders boven de anderen uit op het gebied van inkoopaandacht. Ook binnen AEX-fondsen lijkt dus nog op veel plekken het een en ander te verbeteren.’
Voor meer informatie zie www.nevi.nl en www.purspective.com.