Starters op de arbeidsmarkt krijgen weer meer te vertellen. De eerste tekenen van schaarste worden zichtbaar. Startsalarissen van academici zijn afgelopen jaar echter nauwelijks toegenomen. Bij HBO-ers was zelfs sprake van een daling. De vooruitzichten voor komend jaar bieden een voorzichtig positiever beeld.
Dit en meer blijkt uit de Hay Group Salaris Update 2006. Zeventig procent van de 71 ondervraagde bedrijven geeft aan weer schaarste te ondervinden onder zowel startende academici als HBO-ers. De grootste schaarste geldt voor financieel en administratief personeel, voor ICT, techniek en engineering. Voorts ervaren met name adviesbedrijven een tekort aan academici en bij salesfuncties is er juist sprake van een tekort aan HBO-ers.
Beneden niveau
Opvallend is dat bijna de helft van de respondenten aangeeft met het zogenaamde ‘verdringingseffect’ te maken te hebben. Dat wil zeggen dat relatief veel mensen beneden hun niveau aan het werk zijn. In 2004 was hier veel minder sprake van. Het verschil is te verklaren vanuit die branches waarin nauwelijks sprake van schaarste is: dat geldt bijvoorbeeld voor functies in de productie, marketing en juridische banen.
High potentials
94 Procent van de starters werkt fulltime. Dat is ook een aanrader, want getalenteerde, hard werkende starters verdienen aanzienlijk meer en maken grotere salarissprongen dan de ‘reguliere starters’. Het salaris, dat bestaat uit het bruto maandsalaris vermeerderd met vakantietoeslag en een eventuele vaste dertiende maand, ligt bij de zogenaamde ‘high potentials’ vijf tot wel achttien procent hoger dan bij de ‘reguliere starters’. Het gemiddelde startsalaris bij de onderzochte bedrijven lag in 2005 op 27.520 euro voor HBO-ers en op 30.050 euro voor academici. Bij de laatste groep is het startsalaris echter vrijwel gelijk aan 2004. Het startsalaris van HBO-ers is zelfs afgenomen met 1,7 procent.
Variabel salaris wordt verreweg het meest gekoppeld aan de prestaties van werknemers. Daarna komt winstdeling voor en/of een zogenoemde ‘discretionaire bonus’. Bij dergelijke bonussen zijn de toekenningscriteria onduidelijk. Ongeveer vijftien procent van de ondervraagde bedrijven geeft geen enkele vorm van variabel loon. Als er wel sprake is van variabel loon, dan is dit gemiddeld zo’n 4,4 tot 4,9 procent van het vaste salaris, voor respectievelijk HBO-ers en academici.