Verzekeraar Movir mag een wachttijd van twee jaar hanteren voordat een vrouwelijke zelfstandige met een arbeidsongeschiktheidsverzekering een uitkering krijgt bij zwangerschapsverlof. Dat is niet discriminerend. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald.
Movir biedt zelfstandigen arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aan. Vrouwen krijgen bij zwangerschap en bevalling ook een zwangerschapsverlofuitkering. Voorwaarde is wel dat zij op het moment van de bevalling minstens twee jaar zijn verzekerd.
Een vrouw was naar de rechter gestapt omdat zij die wachttijd discriminerend vond. Zij wees erop dat de Commissie Gelijke Behandeling eerder ook tot die conclusie was gekomen. Er zou geen onderscheid gemaakt mogen worden op grond van geslacht als iemand een periode niet kan werken.
De rechtbank in Utrecht kwam tot een ander oordeel. Movir maakt in de polis duidelijk onderscheid tussen arbeidsongeschiktheid en zwangerschap. De uitkering bij zwangerschap geldt als extra dekking en daarom mogen daaraan extra voorwaarden aan worden gesteld, aldus de uitspraak.
De rechtbank wijkt hiermee af van een eerdere uitspraak. Vorig jaar november bepaalde de voorzieningenrechter in Utrecht in een andere zaak dat er wel sprake was van discriminatie. Movir heeft tegen die uitspraak hoger beroep aangetekend. Dat loopt nog.