Zelfs de Amerikanen pleiten nu voor meer aandacht voor langetermijnresultaten in plaats van gewin op korte termijn. Bedrijven zouden ervan af moeten zien om per kwartaal eigen winst- en omzetdoelstellingen af te geven. De grote druk om deze telkens te halen – en het zo beleggers naar de zin te maken – vernietigt op de lange termijn beurswaarde.
Dat is volgens Het Financieel Dagblad de belangrijkste conclusie van een studie die onlangs werd gepubliceerd door het Business Roundtable Institute for Corporate Ethics. Hieraan zijn 160 Amerikaanse bestuursvoorzitters verbonden. Na onderzoek onder bestuurders, beleggers en analisten pleiten zij voor het doorbreken van de ‘hijgerigheid’ op de financiële markten.
Obsessie
‘De obsessie van beleggers en bedrijfsbestuurders voor elk komend kwartaal vernietigt op de lange termijn waarde, vermindert de efficiency van de markt en doorkruist de inspanningen om goede corporate governance te bereiken’, aldus het rapport. Dit leidt bij ondernemingen tot ingrepen als het ‘snijden in kostbare ontwikkelingskosten en het loslaten van de strategie op de lange termijn’.
De druk van aandeelhouders op beursfondsen is een gevoelig thema voor bedrijfsbestuurders. Schandalen als die bij Enron, Worldcom en Ahold zouden voor een belangrijk deel zijn ingegeven door de hoge eisen die bestuurders aan zichzelf opleggen om het aandeelhouders naar de zin te maken.
Binnen Europa is het afgeven van kwartaalprognoses minder in zwang dan in de Verenigde Staten. Twee jaar geleden stopte bank-verzekeraar ING met het afgeven van de jaarlijkse voorspellingen omdat het bedrijf af wilde van de druk om telkens aan de hooggespannen marktverwachtingen te voldoen.