Per 4 juli is de regeling eerstedagsmelding voor nieuw personeel van kracht. Daarmee vervalt de loonbelastingverklaring. De eerstedagsmelding moet altijd vóór aanvang van de werkzaamheden zijn gedaan, óók als een nieuwe werknemer nog diezelfde dag aan de slag gaat.
MKB-Nederland, horeca- en uitzendondernemingen hadden geklaagd dat de overheid werkgevers slecht zou hebben voorgelicht. Ook waren er tot op het laatste moment nog problement met financiële softwarepakketten die door leveranciers aangepast moesten worden. Staatssecretaris Wijn heeft aangegeven dat de fiscus de eerste maanden coulant zal optreden zolang duidelijk is dat er geen opzet of fraude in het spel is.
De eerstedagsmelding moet de volgende gegevens bevatten: het loonheffingennummer van de werkgever, het sofi-nummer of personeelsnummer van de werknemer (Het personeelsnummer vult u alleen in als de nieuwe werknemer nog geen sofi-nummer van de Belastingdienst heeft ontvangen), voorletters, achternaam en geboortedatum van de werknemer en de datum waarop de werkzaamheden zullen beginnen.
De website van de Belastingdienst www.belastingdienst.nl bevat informatie over diverse praktische wetenswaardigheden over de eerstedagsmelding. Wat is voor u als werkgever van belang?
- De eerstedagsmelding moet uiterlijk de dag vóór het begin van de werkzaamheden door de werknemer bij de Belastingdienst binnen zijn. De enige uitzondering hierop is als u met de betreffende werknemer heeft afgesproken dat hij dezelfde dag bij u komt werken. U mag de werknemer dan dezelfde dag aanmelden, maar wel vóór de aanvang van de werkzaamheden. Verder geldt dat als uw bedrijf in het weekend dicht is, u de werknemers die op maandag beginnen te werken, vóór het weekend aanmeldt.
- U moet ook een eerstedagsmelding doen van werknemer die ondanks uw verzoek zijn persoonlijke gegevens niet heeft verstrekt. U moet dan tenminste een personeelsnummer en de datum waarop de werkzaamheden beginnen, invullen. Bij een controle moet u wel kunnen bewijzen dat de eerstedagsmelding betrekking heeft op die bepaalde werknemer.
- Een eerstedagsmelding die achteraf gezien niet nodig was (bijvoorbeeld omdat de beoogde werknemer niet is komen werken), hoeft u niet in te trekken. Ook bij beëindiging van het dienstverband hoeft u de eerstedagsmelding niet in te trekken. Het einde van een dienstbetrekking blijkt namelijk ook uit de aangifte loonheffingen. Gaat dezelfde werknemer later weer voor u werken, dan moet u hem wel opnieuw aanmelden.
- U kunt de eerstedagsmelding op drie manieren elektronisch (laten) doen: via het beveiligde gedeelte van de internetsite van de Belastingdienst; met aangifte- of administratiesoftware of via een belastingadviseur(of administratiekantoor). In voorkomende gevallen kunt u de eerstedagsmelding nog op papier doen.