Nederlandse vennootschappen onttrekken zich massaal aan de verplichting om hun jaarcijfers te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Nadat op 1 juli de eerste termijn voor openbaring van de resultaten over 2005 is verstreken, heeft pas veertien procent van alle 600.000 deponeringsplichtige bedrijven de stukken ingeleverd bij het Handelsregister van de Kamer.
Dat meldt Het Financieele Dagblad. De uiterste termijn voor inlevering van de jaarstukken over 2004 is vijf maanden geleden al verstreken, maar nog altijd hebben ruim 75.000 bedrijven nog niet gedeponeerd. Dat komt neer op dertien procent van het totaal, zo blijkt uit een inventarisatie van kredietinformatiebureau Graydon.
De jaarstukken moeten worden neergelegd nadat ze zijn vastgesteld door de aandeelhoudersvergadering. Is dertien maanden na afsluiting van het boekjaar nog niet gedeponeerd, dan dreigt een boete van maximaal euro 11.250 of zes maanden gevangenis. Vervolging is eerder uitzondering dan regel: in circa zeshonderd gevallen per jaar wordt proces-verbaal opgemaakt en uiteindelijk worden zo’n 250 bedrijven vervolgd. In geval van faillissement kan de directeur die niet heeft gedeponeerd met zijn privé-vermogen aansprakelijk zijn.
Deponeringsmoraal
Na jaren van verbetering van de deponeringsmoraal, is de laatste twee jaren sprake van verslechtering. Twee jaar geleden deponeerde nog zestien procent van de bedrijven binnen zes maanden, tegen veertien procent nu. Het percentage bedrijven dat na dertien maanden nog niet heeft gedeponeerd, is met de helft toegenomen tot dertien procent. In de zeven jaar daarvoor was het verzuimpercentage juist gehalveerd. De verslechterde deponeringsmoraal heeft waarschijnlijk te maken met de magere conjunctuur in de afgelopen jaren.
Bedrijven moeten meer inzicht geven naarmate zij groter zijn. Kleine bedrijven (tot vijftig medewerkers of 7,3 miljoen euro omzet) kunnen volstaan met een verkorte balans met toelichting. Middelgrote bedrijven moeten ook een vereenvoudigde resultatenrekening inleveren. Grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers en 29,2 miljoen euro omzet moeten een volledig jaarrapport deponeren.