De Nederlandse economie derft jaarlijks twaalf miljard euro aan inkomsten doordat rekeningen niet of niet op tijd betaald worden. Dat blijkt uit cijfers van Intrum Justitia, dat onlangs een samenwerkingsverband is aangegaan met acht deurwaarders om wanbetalers effectiever aan te pakken.
Consumenten, bedrijfsleven en overheidsinstellingen betalen een groot deel van hun openstaande facturen te laat en veel rekeningen worden helemaal niet betaald. In lang niet alle gevallen wordt daarop een deurwaarder ingeschakeld. Vooral bij kleine vorderingen zien schuldeisers hierin vaak geen heil. Dat gaat Intrum Justitia in samenwerking met acht deurwaarderskantoren veranderen.
Op dit gebied valt veel winst te behalen nu blijkt dat bedrijven en organisaties samen voor twaalf miljard euro aan onbetaalde rekeningen hebben uitstaan. Een stijging met twintig procent, want vorig jaar lag dit bedrag nog op ruim tien miljard euro.
Het bedrag van twaalf miljard is aanzienlijk. Ter vergelijking een aantal voorbeelden: Het bedrag is gelijk aan de begroting voor 2006 van de Ministeries van Defensie en Justitie samen. Ook is het tweemaal zoveel als de kosten voor de aanleg van de HSL-Zuid tussen Amsterdam en de Belgische grens (zes miljard). Verder is het gelijk aan de kosten die in Nederland jaarlijks worden besteed aan reistijd van en naar vergaderingen.