
Nooit eerder zijn er in één jaar zoveel belangrijke wijzigingen tegelijk ingevoerd. Wijzigingen die nu of in de nabije toekomst rechtstreeks het netto besteedbaar inkomen kunnen beïnvloeden. De ‘walvissen en paarse krokodillen’ vliegen u om de oren! Logisch dat u niet altijd de laatste stand van zaken paraat heeft. Maar uw baas en uw collega’s verwachten wel van u dat u de juiste antwoorden heeft over de auto van de zaak, de levensloopregeling, de zorgverzekering, de nieuwe WW, WIA en loonaangiftesystematiek. Hoe up-to-date bent u?
Deel 10 in de ‘Praktijkreeks Administratie’ zet alle belangrijkste meest gestelde vragen thematisch op een rij (144 blz!). Auteur Casper Mons van Mons & Spek Payroll Advice, Training & Solutions staat garant voor de juiste antwoorden. In deze In Focus vindt u een greep uit de FAQ:
Auto van de zaak
Vindt er een bijtelling plaats over de periode dat een werknemer met vakantie gaat en daardoor zijn auto van de zaak niet gebruikt?
Het gaat erom dat de werknemer de auto ter beschikking heeft gehad. Het feit dat er bijvoorbeeld een maand niet in is gereden, maakt geen verschil. In dit geval kan er dus geen maand in het voordeel van de werknemer worden verrekend.
Wanneer de werkgever een motor van de zaak ter beschikking stelt, volgt er dan ook een bijtelling op de salarisstrook?
Als een werkgever aan een werknemer een motor ter beschikking stelt voor uitsluitend zakelijk gebruik (inclusief woon-werkverkeer), levert dit geen fiscale problemen op. Dit is geregeld in artikel 17a van de Wet op de loonbelasting 1964.
Als de werknemer de motor tevens voor privé-ritten mag gebruiken, is er sprake van loon in natura. Het privé-gebruik zal via de loonstrook naar de waarde in het economisch verkeer belast zijn met loonbelasting. Deze waarde is in principe te stellen op de kostprijs per gereden kilometer van de desbetreffende motor. Om het voorgaande werkbaar te maken, is een kilometeradministratie nodig.
Levensloopregeling
Kan een werknemer met meerdere dienstbetrekkingen gedurende een jaar bij de ene baan kiezen voor spaarloon en bij de andere voor levensloop?
Nee. Het aantal dienstbetrekkingen in een jaar, al dan niet gelijktijdig, maakt niet uit. Het gaat erom dat een werknemer gedurende een jaar maar aan een van deze twee mag deelnemen.
Heeft het opgebouwde kapitaal op een levenslooprekening nadelige gevolgen voor een WW-aanvraag?
Nee, dit heeft geen nadelige gevolgen. Van een werknemer kan niet worden geëist dat hij eerst dit kapitaal moet aanwenden voordat hij een uitkering krijgt.
Zorgverzekeringswet
Is een werkgever ook verplicht de inkomensafhankelijke bijdrage te vergoeden aan werknemers ouder dan 65 jaar?
Ja, iedere werknemer heeft, ongeacht zijn leeftijd, recht op brutovergoeding van de inkomensafhankelijke bijdrage van zijn werkgever. Evenals voor medewerkers onder de 65 jaar bedraagt de bijdrage 6,5 procent van het brutoloon waarop het werknemersdeel van de premies werknemersverzekeringen in mindering is gebracht.
Hoe hoog is het bijdragepercentage voor een directeur-grootaandeelhouder?
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) wordt als werknemer van zijn eigen onderneming beschouwd. Het bijdragepercentage bedraagt voor de dga dan ook 6,5. De onderneming van de dga houdt de inkomensafhankelijke bijdrage voor de basisverzekering in op zijn inkomen en draagt de bijdrage vervolgens af aan de Belastingdienst.
Nieuwe loonaangiftesystematiek
Wat moet ik doen als in de administratieve eenheid waarover ik aangifte doe, verschillende loontijdvakken voorkomen?
Per administratieve eenheid kunt u één aangiftefrequentie toepassen. Als binnen een administratieve eenheid verschillende loontijdvakken voorkomen, bijvoorbeeld kantoorpersoneel per maand, werkplaatspersoneel per week en commissarissen per kwartaal, kunt u twee dingen doen:
- U kiest voor een maand of vier weken en accepteert daarmee de administratieve last die mogelijk ontstaat doordat loontijdvak en aangiftetijdvak niet aansluiten.
- U splitst het personeel van de administratieve eenheid over twee administratieve eenheden met elk hun eigen aangiftefrequentie.