Minister Wijn (Financiën) wil zo snel mogelijk een conferentie houden met grote beursgenoteerde ondernemingen en investeerders over de manier waarop buitenlandse, veelal Britse, financiers Nederlandse bedrijven opkopen.
Wijn maakt zich zorgen over de manier waarop deze door winst gedreven durfkapitalisten omspringen met de belangen van het Nederlands bedrijfsleven. De balans tussen de belangen van investeerders en andere bedrijfsbelangen raakt verstoord, aldus Wijn. Hij is bezorgd voor een vertrek van kennis en hoofdkantoren uit Nederland. Ook zou de positie van het toeleverend midden- en kleinbedrijf in de knel komen. Afgelopen jaar zijn bedrijven als VNU (marktonderzoek), VendexKBB (detailhandel) en PCM (uitgever) in buitenlandse handen gekomen.
Waarschuwing
Enkele voormalige topmannen van Nederlandse beursbedrijven lieten zich recentelijk kritisch uit over deze ontwikkeling. Oud-bestuursvoorzitter van ABN Amro Jan Kalff waarschuwde onlangs in De Telegraaf voor „verkeerde beslissingen” die investeringsmaatschappijen dreigen te nemen onder druk van snelle en hoge rendementseisen. Ook de financieringsconstructie waarmee overnames worden betaald, met veel geleend geld, vindt de oud-bankier riskant. „Het is een kwestie van tijd voordat er fouten worden gemaakt”, aldus Kalff.
Voormalige ING-topman Aad Jacobs drong twee maanden geleden in de NRC ook al aan op maatregelen tegen de uitverkoop van Nederlands beursgenoteerde bedrijven aan het buitenland.
Volgens Het Financieel Dagblad zijn de durfkapitalisten zelf niet enthousiast op Wijns plan. Zij wijzen erop dat niet alle durfkapitalisten vooral speculanten zijn, zoals hedge funds. VNO-NCW, de belangenorganisatie voor werkgevers, staat wel positief tegenover het initiatief van Wijn.