Vanaf het derde kwartaal van 2006 hoeven 80.000 bedrijven geen gegevens meer aan het CBS te leveren voor de Enquête Werkgelegenheid enLonen. Het gaat vooral om bedrijven in het midden- en kleinbedrijf. Het CBS ontvangt de gegevens voortaan uit de Polisadministratie van het UWV.
Tot nu toe verzamelde het CBS op kwartaalbasis met een eigen enquête gegevens over werknemers en lonen bij 80.000 bedrijven. Van de 80.000 bedrijven behoort ruim 95 procent tot het midden- en kleinbedrijf. Een groot deel van deze bedrijven schakelde daarvoor zijn salarisverwerker in, die het CBS de gegevens op elektronische wijze aanleverde. Een kleiner deel vulde papieren vragenlijsten in. In plaats van door enquêtering worden nu gegevens gebruikt die met het project Walvis binnen de overheid beschikbaar zijn gekomen.
Het is wettelijk vastgelegd dat de gegevens in de Polisadministraties ook beschikbaar worden gesteld aan andere publieke instanties, zoals de Belastingdienst en het CBS. In de polisadministratie ontbreken enkele, voor de statistiek belangrijke gegevens, met name waar het gaat om de regionale verdeling van de werkgelegenheid. Het CBS zal deze gegevens op beperkte schaal bij grotere bedrijven met meerdere vestigingen over het land zelf blijven opvragen.
Het afschaffen van de eigen enquêtering voor gegevens over werknemers en lonen is onderdeel van de CBS plannen om de administratieve lasten te reduceren. De administratieve lastendruk die het CBS het bedrijfsleven oplegt, bedraagt thans overigens slechts 0,15 procent van de totale administratieve lasten in de overheidssfeer.