Eind van dit jaar start de overheid met een omvangrijk programma om prestatiebeloning in te voeren. De overheid wil door het inzetten van dit instrument meer personeel werven en vasthouden.
Dat meldt Binnenlands Bestuur. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat prestatiebeloning aantrekkelijk is voor verschillende groepen werknemers, die geen uitdaging zien in een baan bij de overheid. Door onder meer de vergrijzing zal de overheid de komende jaren op de arbeidsmarkt moeten concurreren met het bedrijfsleven om voldoende hoger opgeleid personeel te werven en te behouden. Het breder invoeren van de prestatiebeloning wordt als een van de middelen gezien om dit doel te bereiken.
Prestatiebeloning is gekoppeld aan gericht beoordelen van medewerkers. Rijk, provincie en gemeenten zijn voorbeelden van sectoren waar het toekennen van een vaste periodiek is vervangen door salarisverhoging op basis van beoordeling. Alleen bij de provincie is dit ingebed in een systeem waarbij de salarisverhogingen wordt toegekend op basis van prestatie en sturing van prestaties.
Ook bij zittende medewerkers bij de overheid blijkt belangstelling voor prestatiebeloning. Om dit instrument zinvol in te zetten moet individuele medewerkers beoordeeld kunnen worden op prestaties die bijdragen aan de vastgestelde doelen in het kader van een betere dienstverlening aan de burger.
Eind 2006 wordt gestart met een programma om prestatiebeloning te stimuleren. Geïnventariseerd wordt welke juridische en of organisatorische belemmeringen er zijn bij de invoering van prestatiebeloning bij rijk en gemeenten. Er komt een pilot bij organisaties die willen experimenteren met dit instrument en in het kader van Good Governance zal prestatiebeloning en prestatiesturing worden ingezet.