
Slechts één procent van de ondernemers vindt de administratieve lastendruk laag. 83 Procent van de ondernemers ervaart de lastendruk daarentegen als hoog tot heel hoog. In 2005 bedroeg dat percentage nog 73 procent, een stijging van tien procent dus. Dat is opmerkelijk omdat het kabinet-Balkenende II juist als doelstelling had om de administratieve lastendruk te verminderen. Het lijkt erop dat het kabinet in de perceptie van de ondernemers nog niet geslaagd is in zijn doelstelling.
Dit blijkt uit het onderzoek Fiscale Monitor Lastendruk 2006, in opdracht van Ernst & Young Belastingadviseurs uitgevoerd door TNS NIPO, naar de fiscale en administratieve lastendruk van ondernemers. Hiervoor hebben 157 ondernemers van middelgrote bedrijven (50 tot 250 werknemers) vragen beantwoord.
Huidige focus
De urgentie om naast de huidige focus op het tarief van de vennootschapsbelasting aandacht te blijven houden voor de administratieve lastendruk blijkt uit het feit dat de ondervraagde ondernemers de administratieve lastendruk meer als hoog tot zeer hoog ervaren dan dat zij het tarief van de vennootschapsbelasting als hoog tot zeer hoog ervaren. Daar komt nog bij dat op het punt van de fiscale lasten in het jaar 2005-2006 meer tegemoetkomingen van de regering worden verwacht dan ten aanzien van de administratieve lasten.
Van de ondernemers verwacht namelijk 61 procent dat de regering met fiscale tegemoetkomingen komt, terwijl maar 32 procent verwacht dat de regering met tegemoetkomingen komt om de administratieve lastendruk te verminderen. Zeventien procent denkt dat de regering in 2005-2006 zeker niet met een tegemoetkoming komt in de fiscale sfeer, terwijl dat ten aanzien van de administratieve lasten maar liefst 32 procent is. Per saldo kan worden gezegd dat de administratieve lastendruk als een groter probleem wordt ervaren dan de druk van de vennootschapsbelasting, en dat er op dat punt door ondernemers minder tegemoetkomingen worden verwacht.
Hoog op de agenda
Een volgend kabinet zou er dan ook goed aan doen om de reductie van de administratieve lastendruk hoog op de agenda te zetten. Overigens zijn de verwachtingen ten aanzien van het ondernemersklimaat na de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2006 verdeeld. Twintig procent van de ondervraagde ondernemers denkt dat het klimaat ondernemersvriendelijker wordt. 23 Procent denkt echter dat het slechter wordt en drie procent ziet het zelfs veel slechter worden.
Fiscale lastendruk
Van de ondervraagde ondernemers vindt vijf procent het huidige tarief van de vennootschapsbelasting laag. 45 Procent vindt het tarief niet laag, maar ook niet hoog. De helft van de ondervraagden lijkt zich dus wel te kunnen vinden in het tarief van de vennootschapsbelasting. Desondanks vindt 40 procent van de ondernemers het tarief hoog, en ervaart zes procent het zelfs als heel hoog. 71 Procent van de ondervraagden verwacht dat de regering in 2006-2007 met fiscale tegemoetkomingen komt. Vorig jaar lag dat percentage nog op 42 procent. Hieruit kan worden geconcludeerd dat het vertrouwen in het fiscale beleid aanzienlijk is toegenomen.
Een punt van aandacht is echter de relatie tussen de ondernemers en de Belastingdienst, en dan in het bijzonder ten aanzien van de mogelijkheid tot overleg over de fiscale gevolgen van een voorgenomen transactie of herstructurering. Van de ondervraagden had in 2006 24 procent een goede of zelfs heel goede ervaring met de Belastingdienst. In 2005 was dat echter 32 procent. De Belastingdienst doet er goed aan om te blijven werken aan een goede verstandhouding met ondernemend Nederland.
Bent u geïnteresseerd in meer van dit soort onderzoeken? Maak dan kennis met de Kluwer Research Base! De meeste onderzoeken zijn gratis te downloaden.<