
Nederlandse pensioenfondsen worstelen nog met de invoering van het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK) dat op 1 januari van kracht is geworden. Hoewel het aantal fondsen dat klaar is met de invoering langzaam toeneemt, blijkt ruim 30 procent de ingangsdatum niet te hebben gehaald.
Vooral het veranderde renterisico heeft weliswaar nadrukkelijk de aandacht van de pensioenfondsbestuurders, maar de complexiteit en het brede scala aan mogelijke oplossingen zorgen voor de nodige vertraging. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek De pensioenwereld in 2007 dat KMPG hield onder honderd Nederlandse pensioenfondsen. In deze vijfde uitgave zet KPMG de meest actuele zaken binnen de pensioenwereld op een rijtje.
Financieel toetsingskader
Van de ondervraagde pensioenfondsen geeft tweederde aan gereed of bijna gereed te zijn. Dit betekent dat een aanzienlijk gedeelte van de pensioenfondsen niet op tijd gereed zal zijn. In vergelijking met vorig jaar is het percentage gestegen met 21 procent, namelijk van 46 naar 67 procent. Van de pensioenfondsen die vorig jaar niet gereed waren (49 procent) geeft 61 procent aan ook dit jaar niet op tijd klaar te zijn. Het lijkt erop dat een aantal pensioenfondsen afgelopen jaar niet in staat is geweest de noodzakelijke vereisten van het FTK te vertalen naar de pensioenorganisatie en het komende jaar een inhaalslag zal moeten maken.
Uitbesteding
Ruim tweederde (70 procent) van de pensioenfondsen besteedt de pensioenadministratie geheel of gedeeltelijk uit, 30 procent heeft de administratie in eigen beheer. Kleinere pensioenfondsen besteden vaker uit dan de grotere pensioenfondsen. Negentien procent van de kleinere pensioenfondsen heeft de pensioenadministratie in eigen beheer, tegen 21 procent van de middelgrote en 48 procent van de grote pensioenfondsen. In vergelijking met het onderzoek van vorig jaar is het percentage uitbesteding ongeveer gelijk (67 procent).
Risicomanagement
Van de ondervraagde pensioenfondsen geeft 44 procent aan het risicomanagement volledig op orde te hebben, 51 procent geeft aan het risicomanagement redelijk op orde te hebben en twee procent geeft aan het risicomanagement niet op orde te hebben. Deze resultaten komen in grote mate overeen met de resultaten van het KPMG-onderzoek van vorig jaar. Destijds had 40 procent van de ondervraagde pensioenfondsen het risicomanagement volledig op orde, 55 procent redelijk op orde en vier procent niet op orde. Het lijkt erop dat de aandacht in de markt voor risicomanagement (onder andere door FTK, FIRM) zich maar beperkt vertaald heeft in een substantiële verbetering van risicomanagement. Mogelijk dat de eisen in nieuwe wet- en regelgeving hernieuwde inzichten hebben opgeleverd ten aanzien van adequaat risicomanagement en dat daarmee de lat hoger is gelegd.
* * *
Dit artikel komt uit de Kluwer Research Base. Hier kunt u de laatste onderzoeken op uw vakgebied downloaden, de meeste zijn gratis. Meer weten? Bezoek de Kluwer Research Base.<