
De schaarste onder financieel personeel betreft vooral het gebied van doorstartfuncties. Hbo’ers stromen na twee tot drie jaar werkervaring door waardoor er juist hier een tekort ontstaat. Deze jongere generatie prefereert een opleiding boven een hoger salaris of een bonus in tegenstelling tot de financiële professionals met meer dan vijftien jaar werkervaring, die een hoger salaris of een bonus als extra stimulans zien.
Dit zijn een aantal belangrijke trends die gesignaleerd zijn naar aanleiding van de Salary & Benefits Guide 2006-2007 en uit de resultaten van het onderzoek Financial Directions Survey van financieel en boekhoudkundig uitzend- en detacheringsbureau Accountemps en financieel werving en selectiebureau Robert Half Finance & Accouting.
De schaarste onder financials is het grootst bij de doorstarfuncties. Hiermee worden functies bedoeld die ingevuld worden door gespecialiseerde fiannciële mensen met een hbo-opleidng en ongeveer drie jaar werkervaring. Voorbeelden van functies zijn grootboekmedewerker, assistant controller en assistant accountant. Hbo-ers willen na twee tot drie jaar werkervaring doorgroeien naar een andere functie terwijl zij door hun specialistische kenis zeer waardevol zijn voor een bedrijf. Hierdoor ontstaat er een gat aan de onderkant van de markt.
Bonus of opleiding
Voor de jongere generatie financiële professionals wordt een opleiding als grootste stimulans gezien, terwijl de oudere generatie vooral geïnteresseerd is in een bonus. Ondanks dat het aantal bonussen blijft stijgen, ontvangt 61 procent van de Nederlandse financiële professionals geen bonus. Internationaal gezien ontvangt 51 procent van de financiële professionals geen bonus. Voorheen waren bonussen voorbehouden aan de functies op directieniveau. Tegenwoordig is er op het gebied van bonussen een verschuiving te zien naar middelmanagement functies en functies waarvoor minder ervaring vereist is.
Andere secundaire arbeidsvoorwaarden die de professionals ontvangen, zijn flexibele uren, doorgroeimogelijkheden en extra vakanties. De ondervraagden noemen ook vergoeding van ziektekosten, een pensioenregeling en reiskostenvergoeding vaak als secundaire arbeidsvoorwaarden. De reiskostenvergoeding is de laatste jaren steeds populairder geworden en wordt door de overheid gestimuleerd.
Grootste stijgers
De grootste stijging in salarissen is te vinden in de Tax & Treasury. In de top vijf van grootste stijgers wordt de top vier gevuld met : VAT-specialist (groei 92,84 procent bij tien tot vijftien jaar werkervaring), Treasurer (27,75 procent bij zes tot negen jaar werkervaring en 20,69 procent bij tien tot vijftien jaar werkervaring) en Manager Treasury (twintig procent bij meer dan vijftien jaar werkervaring). Op vijf staat General Ledger Accountant (18,7 procent bij zes tot negen jaar werkervaring).
De CFO verdient nog altijd het beste binnen Finance & Accounting. Het jaarlijks bruto salaris is in deze functie meer dan 170.000 euro. Ook de Manager Treasury en Manager Financial Shared Service Center verdienen goed met een bruto salaris van respectievelijk 120.000 euro en 110.000 euro.
Salary & Benefits Guide 2006-2007
De “Salary & Benefits Guide 2006-2007” biedt informatie op het gebied van salarissen en aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden voor accounting en financieel personeel in Nederland. Meer specifiek worden de salarissen van professionals binnen financiële administratie, credit management, accountancy, financiële functies, tax & treasury, salarisadministratie en shared service centres onder de loep genomen. Daarbij wordt een onderverdeling gemaakt in werkervaring 0-2 jaar, 3-5 jaar, 6-9 jaar, 10-15 jaar en meer dan 15 jaar. De gids is tot stand gekomen met medewerking van IIA (Instituut van Internal Auditors Nederland), VNSa (Vereniging van Nederlandse Salarisadministrateurs) en VVCM (Vereniging voor Credit Management). Via de site van Accountemps is de gids te bestellen.<