
In het kader van de Paarse Krokodil wordt per 1 januari 2008 wederom een administratieve last weggenomen bij het bedrijfsleven: de inhoudingsplicht voor de directeur-grootaandeelhouder (dga). Maar zoals het goede regelgeving betaamt, is het in de praktijk natuurlijk niet zo simpel: niet elke dga komt voor deze vereenvoudiging in aanmerking, en niet alle administratieve verplichtingen komen te vervallen. Kortom, meer vragen dan antwoorden, waarop u voor uzelf of uw klanten een antwoord moet zien te geven. Door middel van deze bijdrage helpen we u op weg.
Noot redactie: na plaatsing van dit stuk heeft de staatssecretaris het beleid ten aanzien van de dga alsnog gewijzigd. Zie noot redactie onderaan dit stuk.
Voor welke inhoudingsplichtige?
Heeft uw BV alleen dga’s in dienst? Dan is uw bedrijf vanaf 1 januari a.s. niet meer inhoudingsplichtig. Uw loonadministratie kunt u vanaf die datum aan de wilgen hangen. Eerstedagsmeldingen en loonstaten behoren dan ook tot het verleden. Wel is uw BV – net als iedere andere ondernemer – verplicht om de administratie nog een aantal jaren te bewaren. Als het goed is, heeft u inmiddels een brief van de Belastingdienst ontvangen die u daarop wijst. Het bijbehorende formulier moet u retourneren aan de Belastingdienst, zodat zij uw bedrijf uit de loonheffing kan halen. Zendt u het formulier niet of niet op tijd terug, dan moet u vanaf 1 januari nog gewoon uw aangiften in blijven dienen, tot het moment dat uw bedrijf uit de loonadministratie van de Belastingdienst is verdwenen. Omdat het vervallen van de inhoudingsplicht verplicht is, komt dit in de praktijk op een nihilaangifte neer.
Heeft uw BV niet alleen dga’s in dienst, maar ook ander personeel? Dan blijft uw bedrijf inhoudingsplichtig en hoeft u uw BV dus niet af te melden bij de Belastingdienst.
Voor welke dga?
Een dga valt onder deze regeling als hij (al dan niet samen met zijn echtgenote):
- een aanmerkelijk belang heeft in een BV (minimaal vijf procent van de aandelen), en;
- als bestuurder in de statuten staat vermeld, en;
- niet verzekeringsplichtig is.
Let op!
Heeft u en/of uw echtgenote wel voldoende aandelen, werkt u beiden in uw BV, maar is één van u geen statutair bestuurder? Dan blijft uw BV inhoudingsplichtig.
Gevolgen voor de dga
De dga die onder deze regeling valt, krijgt vanaf januari zijn salaris zonder inhouding van loonheffing uitbetaald. Hij rekent met de Belastingdienst af in zijn aangifte inkomstenbelasting. Omdat er in de meeste gevallen toch (flink) inkomstenbelasting moet worden betaald (en niet te vergeten de premie voor de Zorgverzekeringswet), is het verstandig om een voorlopige aanslag aan te vragen voor het later alsnog te betalen bedrag. In de eerste plaats is de eventuele verleiding weg om het te ontvangen ‘bruto’salaris uit te geven zonder dat voldoende wordt gereserveerd voor de latere inkomstenbelasting. In de tweede plaats rekent de Belastingdienst een forse heffingsrente over het later bij te betalen bedrag. Bij de inkomstenbelasting gaat deze renteteller al lopen vanaf 1 juli van het jaar zelf. Dus elke inkomstenbijbetaling over het belastingjaar 2008, is al rentedragend vanaf 1 juli 2008. Bij een heffingsrente van 5,4 procent (vierde kwartaal 2007), kan het te betalen bedrag aardig oplopen.
Meer weten?
De Belastingdienst heeft de huidige onduidelijkheden inmiddels onderkend en een speciale pagina op haar website aan dit onderwerp besteed. Deze kunt u vinden onder ‘Veelgestelde vragen loonheffingen en directeuren-grootaandeelhouders’ in het zakelijke deel van de site, klik hier.
* * *
Noot van de redactie d.d. 12 november 2007
Dit artikel was op de site geplaatst op 7 november<