
Vijfentwintig procent van de faillissementen in Nederland is direct te wijten aan niet-betaalde facturen. Verzekeren tegen wanbetaling lijkt dan ook niet overbodig. Gelukkig is een kredietverzekering voor de totale omzet niet meer de enige optie: ook een transactieverzekering behoort tot de mogelijkheden.
Door Ian de Graaf, Intrum Justitia in samenwerking met Roger Mulders, Trade4Sure
Foto (Liquid Library): Als financieel niet-solide klanten nu eens zo herkenbaar waren…
Het afsluiten van een kredietverzekering voor de totale omzet (een zogenoemde omzetverzekering) wordt vaak als omslachtig en duur ervaren. De premie kan oplopen tot enkele procenten van de omzet en de voorwaarden van de kredietverzekeraar brengen een omvangrijke administratie met zich mee. Een omzetverzekering is in de praktijk voor veel ondernemingen ook overbodig. Het klantenbestand bestaat vaak voor een groot deel uit betrouwbare, vaste afnemers, waarin weinig risico schuilt. Waarom zou men deze afnemers verzekeren en hiervoor de nodige premies afdragen?
De kredietverzekeringsmarkt is op deze problematiek ingesprongen en men biedt tegenwoordig steeds flexibelere oplossingen aan. Een voorbeeld hiervan zijn modulaire pakketten, waarmee het mogelijk is een bepaald deel van het klantenbestand te verzekeren.
Transactieverzekering
Nog een stapje verder gaat de zogeheten transactieverzekering, waarbij het mogelijk is een enkele, losse transactie tegen wanbetaling te verzekeren. Met name voor bedrijven met incidenteel een nieuwe, mogelijk risicovolle klant kan dit interessant zijn. De rest van het klantenbestand blijft hiermee ongemoeid, waardoor het kostenplaatje en de administratieve verplichtingen zich beperken tot deze ene, losstaande transactie. Uiteraard kunnen ook meerdere losse transacties worden verzekerd tegen het risico van wanbetaling. Hoe werkt dit in de praktijk? Via de website van de kredietverzekeraar toetst u de gegevens van de debiteur in. Het systeem kent een zoekfunctie waardoor de juiste debiteur altijd gevonden kan worden. Uiteraard verdient het aanbeveling om een laatste controle uit te voeren via een registratienummer (bijvoorbeeld KvK-nummer) van de debiteur. In circa 95 procent van de gevallen kan de kredietverzekeraar direct online een limiet afgegeven. De hoogte van de limiet bevindt zich tussen 0 en 250.000 euro. Tot dat bedrag is het mogelijk de verzekering af te sluiten. Wanneer de limiet 0 euro is, kan uiteraard geen verzekering worden afgesloten. Extra voordeel is dat deze limiet ook een jaar lang in de zogeheten ‘monitoring’ wordt meegenomen. Zodra de limiet wordt aangepast, ontvangt u als klant hiervan onmiddellijk via de mail een melding. Op deze manier kunt u in de gaten houden hoe de debiteur er financieel voor staat.
Kredietlimiet
De kredietverzekeraar stelt de kredietlimiet vast, op basis van een aantal informatiebronnen. De traditionele informatiebureaus leveren gegevens aan maar ook de kredietverzekeraar zelf heeft informatie van de debiteuren en verwerkt die in de af te geven limieten. In geval van schademelding gaat de kredietverzekeraar over tot herbeoordeling van de kredietlimiet. Dit kan leiden tot intrekking of verlaging ervan. Het systeem meldt deze mutaties direct aan de relaties die zakendoen met de desbetreffende debiteur. Dit is tevens een indirect pressiemiddel: als de kredietverzekeraar zich ermee gaat bemoeien, zal de debiteur sneller tot betaling overgaan. Anders verlaagt de verzekeraar immers de limiet en kan de debiteur problemen met zijn toeleveranciers verwachten.
Veranker limietaanvraag in salesproces
Het verdient aanbeveling om het opvragen van limieten in het salesproces op te nemen. Het heeft immers weinig zin veel tijd en moeite in een nieuwe klant te steken, om er later achter te komen dat de klant in financiële problemen verkeert en waarschijnlijk de rekening niet kan betalen. In plaats van pas vlak voor de levering een limiet aan te vragen, is het verstandiger dit te doen bij het eerste contact met de prospect. Het mes snijdt bij deze werkwijze aan twee kanten. Enerzijds kan men bedrijven uitsluiten, anderzijds kan men bedrijven die juist wel financieel solide zijn, opsporen en actief benaderen.
Verzekeren van vordering
Als de afgegeven kredietlimiet voldoende is, kunt u in een volgende stap besluiten de vordering te verzekeren. U vult dan de gegevens van de vorderin<