
Code-Tabaksblat, monitoringcommissie Frijns, ‘affaires’ bij Stork en ABN Amro, excessieve beloningen, activistische aandeelhouders… Corporate Governance staat in het brandpunt van de belangstelling van corporate Nederland. Niet verwonderlijk dat het eerste Handboek Corporate Governance al weer aan herziening toe was. ‘Deze editie lijkt niet meer op de eerste editie’, constateert dan ook hoofdauteur Stefan Peij.
Door: Ronald Buitenhuis
Ging de eerste editie van het Handboek Corporate Governance nog vooral over hoe je ‘goed bestuur’ intern verankert, in deze editie van het handboek wordt veel meer gekeken naar de externe kant van governance. Peij: ‘In vijf jaar tijd is er heel veel gebeurd. Speelde in de eerste editie het fenomeen activistische aandeelhouder nog helemaal niet, nu staat het volop in de belangstelling. In deze uitgave is veel meer aandacht voor de rol van stakeholders. Hoe je corporate governance intern regelt, is eigenlijk al een conditie sine qua non geworden. Bovendien hebben we public governance uit het boek gehaald. Deze editie is helemaal gewijd aan corporate governance. Tachtig procent van de inhoud is anders.’
En dus is er in deze uitgave volop aandacht voor onder meer zaken als hedgefunds, private equity, de macht van de aandeelhouder en de rol van de commissaris. Verder geeft het boek een heldere doorkijk in de ontwikkeling van Corporate Governance door de jaren heen. Dat gaat terug tot de crisis in Amerika in 1929. Er wordt in het boek ingegaan op vragen als: welke bestuurssystemen zijn er, waarin verschillen de one-tier en de two-tier, en hoe groeien deze twee langzamerhand naar elkaar toe? Zo wordt ook beschreven hoe landen uit de voormalige Sovjet-Unie en Azië steeds meer onderdelen van governance introduceren.’ In woorden van Peij: ‘Het is een Corporate Governance-ontdekkingsreis over de gehele wereld.’
Blijvend hot issue
Was het eerste boek nog vooral geschreven vanuit de affaires die toen speelden (Worldcom, Enron, Ahold), de herziene uitgave is veel minder geschreven vanuit deze fraude-invalshoek. Peij: ‘De cases zijn veelzijdiger. ABN Amro en Stork worden beschreven, maar ook het loyaliteitsdividend bij DSM.’ Het herziene Handboek Corporate Governance is volgens Peij dan ook interessant voor een brede doelgroep. Publieke en private partijen, professionals, studenten, commissarissen, aandeelhouders… Voor veel partijen is het handig om helder inzichtelijk te krijgen waar Corporate Governance vandaan komt en welke kant het op tendeert. Met name in het laatste hoofdstuk van het nieuwe Handboek wordt uitvoerig vooruit gekeken. Want dat Corporate Governance ook de komende tijd een hot issue blijft, is nu al duidelijk. Aan het einde van het boek wordt geconcludeerd dat ‘onder het breukvlak van botsende belangen het nog altijd niet rustig is en dat zal voorlopig ook niet anders worden’.
Standaardwerk
Peij zou het boek dagelijks kunnen actualiseren, maar zo zegt hij: ‘Dit boek moet je als een standaardwerk zien. De ontwikkelingen tot nu toe. De lezer kan zelf vervolgens zijn eigen conclusies trekken voor de toekomst op basis van wat er in het verleden is gebeurd. In mijn inaugurele rede als lector Boards en Governance aan de Hogeschool INHOLLAND heb ik bijvoorbeeld geconcludeerd dat het two-tier model in Nederland op termijn onhoudbaar is. Maar dat is mijn mening. De lezer kan op basis van dit boek zijn eigen mening formuleren.
De kracht van het boek is dat dankzij de coauteurs er een heel breed perspectief wordt geschetst. Zoals een standaardwerk betaamt.
Dit boek kunt u online bestellen in onze Kluwermanagement Shop.<