
Feyenoord Rotterdam stond er enkele jaren geleden financieel slecht voor. Een nieuw management – waaronder Financieel Directeur Onno Jacobs – moest ervoor zorgen dat de club weer gezond perspectief kreeg. Ruim dertig spelers vertrokken, er vonden succesvolle transfers plaats en er werden nieuwe inkomstenbronnen aangeboord. Het nieuwe regime heeft zich inmiddels bewezen: de financiële positie van Feyenoord is aanmerkelijk verbeterd.
Tekst: Bianca Minkman
Foto: (c) Feyenoord
Financieel Directeur bij Feyenoord is natuurlijk geen alledaagse job. Een baan die menige financial ook wel zou willen hebben. Hoe kom je aan zo’n boeiende functie? “Gewoon een open sollicitatie doen!,” lacht Onno Jacobs (43), die sinds 2005 Financieel Directeur is bij Feyenoord. Jacobs: “Dat Feyenoord een tijdje geleden zo vaak negatief in het nieuws kwam, ging me als rasechte Feyenoord-supporter aan het hart. In de krant las ik dat mijn voorganger weg zou gaan en toen dacht ik: ‘dan ga ik het zelf doen.’ Een week heb ik met die gedachte rondgelopen, toen heb ik gewoon gebeld en een brief geschreven. En zo ben ik op deze post terecht gekomen. Het is niet zo dat ik mijn carrière al zodanig had uitgestippeld dat ik altijd al Financieel Directeur bij Feyenoord wilde worden. Maar omdat ik een supporter ben en zelf ook voetbal – niet bij Feyenoord maar bij Soccer Boys – en ik met mijn achtergrond en ervaring kan bijdragen aan de club, heb ik mijn hart gevolgd en deze stap gezet.”
Spelers in de boeken
Jacobs heeft bedrijfseconomie gestudeerd en diverse management- en controlopleidingen gevolgd. Zo’n zeven jaar heeft hij bij de Smiths Food Group, onderdeel van PepsiCo, een aantal financiële management functies vervuld, waaronder Controller Benelux. Vervolgens heeft hij circa zeven jaar bij CSM gewerkt, waarvan de laatste zes jaar als CFO van de biochemicals divisie. Een hele andere setting dan de voetballerij. “Toch kom je bij Feyenoord ook dezelfde lusten en lasten tegen in je werk als bij andere bedrijven: ook wij moeten rapporteren en budgetten halen. Natuurlijk kom je hier ook voor de voetballerij actuele thema’s tegen als cash management, liquiditeit, financiering en investeringsbeslissingen. Wij zetten geen machines in de boeken, maar spelers. Die waarderen we tegen inkoopwaarde, maar dat moet je bijstellen als ze goed presteren en dus meer waard worden. Ook is de financiering van nieuwe faciliteiten zoals onder andere een nieuwe, grotere Kuip een belangrijk aandachtspunt.”
Onder een vergrootglas
Jacobs noemt nog een belangrijk verschil in het CFO-schap bij een voetbalbedrijf en een ‘reguliere onderneming’: “Ons hoogste doel is niet winst, maar op sportief vlak een topresultaat te behalen. Daar worden we door het volk én de media op af gerekend. Alles wat hier gebeurt, ligt gelijk onder een vergrootglas. Als Financieel Directeur ben je niet anoniem, ik krijg regelmatig vragen van de pers. Dat is wel een groot contrast met mijn vorige banen, ik moest er wel even aan wennen. Maar nu vind ik het prima, het is een aspect dat mijn baan een extra dimensie geeft. Natuurlijk hebben de sportieve prestaties ook impact op de financiën: als Feyenoord sportief goed scoort, gaat het ook vaak wat makkelijker om geld binnen te halen.”
Investeringsfonds
Inderdaad is Feyenoord erin geslaagd meer waarde te creëren door haar mogelijkheden voor beleggers te structureren en nieuwe producten in de markt te zetten. “Omdat we vooral behoefte hebben aan liquiditeit, halen we een deel van de toekomstige transferinkomsten naar voren. We hebben een investeringsfonds gerealiseerd waarin beleggers kunnen participeren. Ze kunnen inleggen op de nog te realiseren waardevermeerderingen van de transfersommen van jonge en talentvolle spelers. Met de opbrengst kunnen we eerder nieuwe talenten aankopen wat de sportieve prestaties ten gunste komt. En dat stemt beleggers weer gunstig. Dat is een financiële noviteit in de voetballerij maar ik ben ervan overtuigd dat andere organisaties ook van deze aanpak zouden kunnen profiteren. We hebben op deze manier zo’n vijftien miljoen euro weten in te zamelen. Bij de KNVB staan we niet meer onder curatele en de financiële situatie is een stuk stabieler.”
Hoogtepunten
Wat ziet Jacobs op sportief vlak als belangrijkste wapenfeit van Feyenoord? “Ik ben niet alleen bestuurder maar zit ook vaak als supporter op de tribune. De mooiste herinn<