
Over leiderschap zijn vele boeken geschreven. Maar wat is nou zichtbaar leiderschap? In ieder geval heeft het niet iets te maken met leidinggeven. Leiderschap heeft te maken met weten wie je bent en waar je voor staat. Een voorbeeld zijn voor anderen, dat is zichtbaar leiderschap. Leiders zoals Nelson Mandela, dr. Luther King, John F. Kennedy, maar ook genieën als Einstein en Tesla waren een voorbeeld voor anderen. Op welke manier wilt u herinnerd worden?
Door: Frank Bruining
Tijdens de Nationale Administrateursdag op 30 oktober reikt inspiratiecoach Frank Bruining u een eenvoudige en effectieve methode aan om persoonlijk leiderschap te verwezenlijken. Zodat u meer plezier en energie kunt halen uit uw werk en op uw beurt anderen kunt inspireren.
eVe®-model
Bruining ontwikkelde hiertoe het zorgenoemde ‘eVe®-model’ voor zichtbaar leiderschap. eVe® staat voor energie, visie en effect.
Energie: Waar krijgt u energie van
Visie: Wie bent u en waar staat u voor
Effect: Welk effect wilt u bereiken
Energie
Waar wordt ons energielevel door beïnvloed? Ons gevoel wordt in grote mate beïnvloed door hoe en wat we denken, hoe we er bij staan of zitten en welke woorden we gebruiken. Het is samengevoegd in WORLD, een acroniem voor: waarden, overtuigingen, representatie, lichaamshouding en -gebruik en doelen. Leiders en geniale mensen weten wat ze belangrijk vinden (waarden), geloven in zichzelf en anderen en dat ze een verschil kunnen maken (overtuigingen). Ze hebben daardoor bijna automatisch een doel en weten zich gesterkt door een krachtige lichaamshouding en kunnen vanuit verschillende perspectieven en met andere percepties naar bepaalde zaken kijken (representatie).
Visie
Alle grote leiders en genieën wisten wie ze waren, waar ze voor stonden en wat hun talenten waren. Ze hadden een visie over zichzelf, de problematiek en de wereld. Wat is uw visie, waar staat u voor in uw dagelijkse functioneren als financial en als mens? Hoe wilt u herinnerd worden, hoe wilt u een verschil maken? Hoe ontwikkel ik mijn persoonlijke visie?
Stel u staat voor belangrijke waarden als rechtvaardigheid en openheid, als mens in zijn algemeenheid. Maar hoe kunt u daar iets mee in de praktijk? In de rol van financial zult u vooral bekend staan als iemand waarmee open te communiceren is. En die rechtvaardig is. Zo geeft u waar u voor staat, uw belangrijkste waarden, handen en voeten. Dat lijkt heel voor de hand liggend allemaal. Echter, veel mensen weten niet wat ze nu echt belangrijk vinden. Bovendien hebben ze (nog) niet de beslissing genomen om dat ook echt uit te dragen. Grote leiders wisten dit wel en namen die beslissing. Bovendien wisten ze ook nog waar dit allemaal toe zou leiden. Het leidde naar hun visie.
Effect
Hoe kunt u uw visie en uw waarden concretiseren, in actie komen? Want het zijn natuurlijk allemaal mooie woorden. Vraag uzelf af welk effect u wilt bereiken met dat wat u wilt gaan doen, in plaats van alleen ‘wat ga ik doen’. Op deze manier koppelt u het effect dat u wilt bereiken direct aan uw waarden en aan uw visie. Ga vervolgens een stappenplan maken. Wat is de eerste stap die u gaat zetten, wanneer en wie zijn daar bij betrokken?
De vijf stappen naar persoonlijk leiderschap
Stap 1: Wat is belangrijk voor me?
Schrijf eens voor uzelf op welke belangrijke waarden u allemaal heeft. Schrijf er tien op. Dus wat is echt belangrijk voor u? Streep, als u dat gedaan heeft, er vijf weg. Kijk naar uw lijstje en streep er nog drie weg. Welke waarden blijven er over? Uw waarden bepalen uw perceptie. Immers hoe meer de waarde gezondheid belangrijk voor u is, hoe meer u zult letten op bijvoorbeeld uw eet- en bewegingspatronen.
Stap 2: Wat is mijn visie?
Wanneer u uw waarden kent, kunt u zich afvragen waar deze waarden toe kunnen leiden. In ons voorbeeld van rechtvaardigheid en openheid, kunnen we de vraag stellen ‘waar leidt dit toe?’. Het antwoord zou kunnen zijn: ‘rechtvaardigheid en openheid leidt uiteindelijk tot een harmonieuze wereld’. Uw visie is dan bijvoorbeeld: ‘een wereld vol har monie’. Zo ziet u dat uw waarden leiden tot, of een afgeleide zijn, van uw waarden.
Stap 3: Waar ben ik goed in?
Misschien is dit wel de lastigste stap. Want we kunnen wel hele mooie visies en waarden neerzetten, maar wat doen we er eigenlijk mee? Bedenk voor uzelf eens waar u enorm goed in bent. Iets waar u in uitblinkt. En denk ook eens aan iets dat u wel doet, maar nog niet goed kan. Wat hier uit komt, is uw manier om uw visie en uw waarden concreet ten uitvoer te brengen. Het zijn namelijk uw talenten. Een aantal voorbeelden van talenten zijn: luisteren, in anderen kunnen verplaatsen, enthousiasme, doorzettingsvermogen en geduld. Nu is de volgende vraag: als u deze talenten aan het ‘gebruiken’ bent, wat bent u dan aan het doen? Hier zou u bijvoorbeeld op kunnen antwoorden: presentatie geven, vergaderen, begeleiden en schrijven.
Stap 4: Voeg het samen tot een mooie compositie
Maak uw ‘life statement’. Kies twee waarden, een visie, twee talenten en twee werkzaamheden en schrijf ze achter elkaar. Er kan iets ontstaan van: ik sta voor rechtvaardigheid en openheid en ik lever een bijdrage aan de harmonie binnen mijn omgeving. Ik doe dat door middel van teksten schrijven en andere begeleiden met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen. Kortom hier schrijft u wie u bent en waar u voor staat. Net zoals de grote leiders en genieën onder ons. Wanneer u voor uzelf dit kader duidelijk heeft, zullen uw beslissingen ook eenvoudiger worden.
Stap 5: Wat ga ik nu doen?
De laatste stap is het echt gaan doen. Wat is het eerste dat u gaat doen met uw zogenaamde life statement. Maak een effectplan. Welk effect gaat u bereiken met dat wat u wilt gaan doen. Wanneer gaat u dat doen en wat zal dat voor u opleveren? Hoe gaat u er voor zorgen dat u doorzet, wie of wat heeft u nodig om de stap te zetten?
Tip 1: Effectplan
Een effectplan werkt het beste als u het doel dat u heeft voor u ziet. Dus goed kunt visualiseren. En hoe meer u uw andere zintuigen erbij kunt betrekken, hoe meer informatie u krijgt over de te nemen stappen. Het is lastig in het begin, maar werkt echt (althans bij Einstein, Tesla, Carnegie, Da Vinci en vele anderen).
Tip 2: Representatie
Hoe representeert u? Maakt u vooral beelden in combinatie met veel ‘intern geklets’. Als u denkt dat u iets niet kunt, hoe doet u dat dan. Wat ziet u dan voor u en wat zegt u tegen uzelf? Vergelijk dat eens met iets dat u wel kunt, hoe doet u dat dan? Is het beeld dan groter en helderder? Praat u op een andere manier tegen uzelf? Verassend wat hier soms uitkomt. Nu u weet hoe u verschillend denkt en het effect daarvan kent, kunt misschien eens op een andere manier tegen uzelf praten.
Tip 3: Overtuigingen
Overtuigingen sturen net als waarden ons gedrag. Een overtuiging is iets waarvan we geloven dat het waar is, maar is het ook waar? Schrijf eens wat belemmerende overtuigingen op en vraag uzelf eens af of ze werkelijk waar zijn. Schrijf dan eens op welke overtuigingen u daarvoor in de plaats wilt. Een overtuiging kan zijn ‘ik moet perfect zijn’ of ‘ik kan mezelf niet veranderen, zo ben ik nu eenmaal’. Als dit overtuigingen zijn die u helpen uw doelen te bereiken laat ze intact. En anders, zet er anderen voor in de plaats.
Ten slotte
Enkele overtuigingen zijn zeer goed bruikbaar wanneer u gaat beginnen met het ontwikkelen en ten uitvoer brengen van uw visie:
‘Er is geen falen, alleen feedback.’
‘Ieder gedrag heeft een positieve intentie, voor de eigenaar van dat gedrag.’
* * *
Dit artikel is eerder geplaatst in Tijdschrift Controlling 9-2006.
Ook inspiratie opdoen tijdens de Nationale Administrateursdag?
Kom dan op 30 oktober naar dit boeiende congres in Ede. Frank Bruining zal een sessie houden over persoonlijk leiderschap en hoe u nog meer plezier uit uw werk kunt halen. Meer lezen over het programma of inschrijven? Klik hier.
Over Frank Bruining
Frank Bruining is inspiratiecoach en heeft als missie ‘meebouwen aan een coachende wereld.’ Op enhousiaste en inspirerende wijze coacht en traint hij mensen hoe ze zich met zichzelf en anderen kunnen verbinden, waardoor ze hun eigen authentieke kracht ontdekken. Frank zette na een (management)periode bij onder andere ING in 2003 zijn eigen bureau voor coaching & training op (www.frankbruining.com). Hij coacht managers zowel indivieudeel als in teams op het verwerven van een ‘authentieke coachende houding’ waardoor iedereen zich beter voelt en het rendement van de organisatie toeneemt.
Frank Bruining is ook de oorspronkelijk oprichter van Commitments (www.commitments.nl), instituut voor persoonlijke ontwikkeling (trainingen o.a. NLP, workshops, coaching) . Samen met Ted Evers en Mark de Bokx vormt hij het directieteam van Commitments. Hij is verantwoordelijk voor de commerciële aspecten van de organisatie.