Het pakket Belastingplan 2009 c.a. bestaat uit twee wetsvoorstellen. Het Belastingplan 2009 bevat de maatregelen die primair betrekking hebben op het budgettaire en koopkrachtbeeld. Alle overige maatregelen die op 1 januari 2009 in werking moeten treden, zijn ondergebracht in het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2009 (OFM 2009). Verder heeft het kabinet ook plannen in petto voor de toekomst om vereenvoudiging te realiseren. Staatssecretaris De Jager van Financiën (foto) zal deze plannen hoogstpersoonlijk toelichten tijdens het Jaarcongres Salarisadministratie op 27 november a.s. in het Beatrixtheater te Utrecht.
Door: Leon Lubbers (Ministerie van Financiën)
In het Belastingplan geeft het kabinet een doorkijkje naar de toekomst. Ook de volgende plannen staan op stapel: eerstedagsmelding afschaffen, concrete stappen richting loonsomheffing en definities uniformeren. Staatsscretaris De Jager van Financiën zal specifiek op deze onderwerpen ingaan tijdens het Jaarcongres Salarisadministratie.
Specifieke in plaats van generieke eerstedagsmelding
De eerstedagsmelding (EDM) wordt afgeschaft. Daarbij geldt wel dat de inspecteur de bevoegdheid krijgt om maximaal een vijfjarige EDM-verplichting op te leggen. Deze bevoegdheid geldt alleen als sprake is van bijzondere risico’s op fraude of illegale tewerkstelling. Op die manier wordt een gerichte inzet van de EDM mogelijk. Bij het toezicht gaat het niet alleen om controles van de Belastingdienst maar worden ook signalen van andere overheidsinstanties zoals bijvoorbeeld de Arbeidsinspectie meegenomen. Op deze wijze wordt de EDM ingezet als gericht instrument, waardoor de administratieve lasten voor goedwillende werkgevers aanzienlijk verminderen.
Concrete stappen richting loonsomheffing
Dat werknemers geen WW-premie meer betalen met ingang van 1 januari 2009 betekent één regel minder op het loonstrookje. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet richting verdere vereenvoudiging van de uitvoering van belasting- en premieheffing. Er zijn echter nog meer stappen nodig om het voor een volgend kabinet mogelijk te maken een loonsomheffing in te voeren. Met een loonsomheffing kan volgens het kabinet een belangrijke administratieve lastenverlichting voor werkgevers worden bereikt.
Eenduidig loonbegrip
Van belang is dat de huidige verschillen tussen de loonbegrippen, met name het loon voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen en het loon voor de premies werknemersverzekeringen, worden weggenomen. Deze verschillen zijn voor de praktijk vaak onbegrijpelijk en leveren veel rompslomp op. Om tot een eenduidig loonbegrip te komen, moeten nog drie verschillen worden weggenomen, namelijk bij:
- de auto van de zaak;
- de levensloopregeling; en
- de werkgeversvergoeding Zorgverzekeringswet.
Uniformering definities
In regelgeving worden verschillende definities gebruikt terwijl vaak (ongeveer) dezelfde doelgroep wordt bedoeld. Dit zorgt voor verwarring en irritaties in de praktijk. Het kabinet streeft naar zoveel mogelijk uniformering van definities. In de praktijk ontstaat bijvoorbeeld verwarring bij de definitie van directeur-grootaandeelhouder.
* * *
Deze In Focus is een gedeelte van het artikel ‘Fiscaal pakket 2009: overzicht wijzigingen loonheffingen’ door Leon Lubbers (Ministerie van Financiën). Het is gepubliceerd in Praktijkblad Salarisadministratie nr. 14 / 24-10-08.
Jaarcongres Salarisadministratie
Wilt u meer weten over het programma en de sprekers van het Jaarcongres Salarisadministratie op 27 november a.s. in het Beatrixtheater te Utrecht?
Hier vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden.
Belastingplan in 1 minuut
In dit filmpje kunt u alvast zien hoe staatssecretaris De Jager in een minuut uitlegt wat de voorgenomen maatregelen in het Belastingplan zijn.