
Wie zijn eigenlijk de mensen die de belastingstromen van de Nederlandse multinationals beheersen? In openhartige gesprekken met fiscaal journalist Aertjan Grotenhuis geven zij inzicht in hun persoonlijke ambities, zakelijke belangen en morele dilemma’s. Voor het eerst ontstaat een helder beeld over de werking van de geheimzinnige afspraken tussen de multinationals en de Belastingdienst.
Hoe diep gaat de confrontatie tussen multinationals en de Tweede Kamer? Waarom willen de fiscale architecten bij private equityfirma’s niet met sprinkhanen worden vergeleken? Is de toekomst aan de economische of de juridische benadering van de belastingheffing? Strookt het spel met belastingparadijzen met een christelijke levensvisie? Op dit soort vragen krijgt Grotenhuis de meest uiteenlopende antwoorden. Achter de schermen blijkt een fascinerende wereld met intrigerende spelers schuil te gaan. Een wereld die een nieuwe plek zoekt in de samenleving. Aertjan Grotenhuis geeft u een inkijk in deze boeiende wereld in het nieuwe boek ‘Fiscalist achter de schermen vandaan!’. Een impressie van de geïnterviewden.
Bart Kuper
Als er één Nederlands concern hard is geconfronteerd met gebrekkige controle bij buitenlandse dochters, is het Ahold wel. Bart Kuper heeft dat van binnenuit meegemaakt. In het polderdenken is dat al gauw een smet. In mondiaal denken groeide hij echter uit tot een ervarings deskundige van zeldzame waarde. Dat was de reden waarom TNT, zijn huidige werkgever, hem binnenhaalde. Het bedrijf had – met vermeende problemen binnen het fiscale domein – hard iemand nodig die had geleerd welke touwtjes je in handen moet houden. Niet voor niets werd het boek dat het drama Ahold beschrijft, dat hij van zo nabij meemaakte, managementboek van het jaar 2005.
Louis Haring
Sara Lee, de werkgever van Louis Haring, roept buiten de financiële wereld nauwelijks een beeld op. Bij het merk Douwe Egberts – ofwel DE – gaan de oogjes dan wel glimmen, maar dan ziet men, wellicht op een dwaalspoor gebracht door het oer-Hollandse logo, dit merk waarschijnlijk niet als een van de paradepaardjes van het Amerikaanse concern Sara Lee. Dat heeft zichzelf de laatste jaren flink opgeschud. Voor Haring als tax director is dat smullen.
Kees van Boxel
Snel, gracieus, eigengereid en met het diepe geluid van een grommend roofdier. Dat maakt de Jaguar Mark 2 voor Kees van Boxel, voorzitter Ernst & Young Belastingadviseurs, tot een van de mooiste auto’s ooit geproduceerd. Hij koestert zelf een exemplaar uit 1961 maar dan wel als tweede auto. “Het comfort van elke huidige middenklasser is beter dan dat van de Jaguar. Op warme zomerdagen moet ik de verwarming aanzetten omdat anders de radiator het begeeft, ik bedoel maar. Een jaguar is echt een roofdier waar ik met liefde naar kijk; ik herken er veel van mezelf in. Die felheid, dat heb ik ook. Net als het eigenzinnige van een katachtige. Alleen hun solitaire optreden, nee, daar sta ik beslist heel anders in. Geef mij maar een team – liefst met eigen gereide mensen. Zo heb ik ook eigenzinnige klanten, want je krijgt als adviseur de klanten die bij je horen.
Paul Tang
PvdA’er en Tweede-Kamerlid Paul Tang weet als weinig anderen dat de markt imperfect werkt. Niet uit harde ervaring maar omdat hij is gepromoveerd op de samenhang tussen economische groei en de imperfecte markt. Hij kent de wereld vanuit de wetenschappelijk-ambtelijke benadering. Als onderzoeker bij het Centraal Planbureau en als plaatsvervangend directeur Algemene Economische Politiek bij het ministerie van Economische Zaken. Net als partijgenoot Rick van der Ploeg (een van zijn promotors)werd hij aangetrokken tot het lidmaatschap van de Tweede Kamer. Daar kan hij goed opschieten met politici die voorheen ondernemer waren, zoals Jules Kortenhorst en Jan Kees de Jager (beiden CDA), gewoon omdat je met ondernemers zo goed zaken kunt doen.
Grietje de Vries
“Eigenlijk is dit veel belangrijker dan heel die fiscaliteit”, aldus Grietje de Vries, tax director bij uitzendbedrijf USG People, als ze rondkijkt in de school waar ze eens in de week voorleesmoeder is. “Ik vind mijn werk erg leuk en moet vaak oppassen dat ik er niet te veel tijd in steek, want er moet ook tijd overblijven voor mijn gezin en het huishouden, maar maatschappelijk is het niet zo relevant. Ik vind dat andere beroepen in bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs zwaar ondergewaardeerd en onderbetaald worden. Ik denk dat je later in het verpleeghuis liever een verpleegster aan je bed hebt die goed voor je zorgt dan een fiscalist.”
De auteur: Aertjan Grotenhuis
Aertjan Grotenhuis is fiscaal jurist met een geschiedenis als inspecteur van de vennootschapsbelasting. Het grootste deel van zijn loopbaan ligt in de fiscale journalistiek, vooral als parlementair redacteur. Zijn artikelen en foto’s zijn al tientallen jaren een vertrouwde verschijning in NRC Handelsblad. Als publicist komt men hem evenwel ook op veel andere plaatsen tegen. In 1996 werden zijn columns voor de Staatscourant onderscheiden; voor dat blad is hij ook correspondent in Duitsland geweest.
Positiever beeld over bedrijfsfiscalisten
Grotenhuis over het schrijven van dit boek (citaat uit interview door M. Romyn met Grotenhuis in het boek): “Het was de eerste keer dat ik zo intensief met tax directors sprak. Ze waren allen zeer open. (…) Het schrijven van dit boek heeft me een verrassend zicht gegeven op het werk van tax directors, al besef ik dat ik een kijkje heb kunnen nemen in de etalage, niet in de keuken. Toen ik zelf in 1990 als inspecteur wegging bij de Belastingdienst, had ik het idee dat tax directors voornamelijk bezig waren met fiscale constructies. Dat negatieve beeld heb ik al die jaren gehouden, simpelweg omdat de beroepsgroep naar mijn ervaring niet voor mediacontact openstond. Ook niet met een collega-fiscalist. Door de gesprekken voor dit boek ben ik er wel van overtuigd geraakt dat de CFO’s inmiddels afkerig zijn van gewaagde constructies. Daar speelt het nieuwe risicomanagement zeker een rol bij. Het is wel grappig om te horen dat veel tax directors zeggen dat hun belastingadviseurs te verfijnde structuren voorstellen. Dat kan een weg zijn waarop een adviseur zijn meerwaarde wil bewijzen, maar de tax director kijkt toch sterker naar de risico’s en de rompslomp van het onderhouden van een structuur. Ik vind het interessant dat we als opkomend fenomeen zien dat er bedrijven zijn die van een ‘fair share’-concept uitgaan. Ze willen op basis daarvan in elk land waar ze werkzaam zijn winstbelasting betalen. Dat is een nieuwe vorm van planning. Al met al is mijn beeld van de beroepsgroep van de bedrijfsfiscalisten realistischer en duidelijk positiever geworden.”
Cees Maas: ‘interessant boek’
Cees Maas (voormalig Vice-Chairman en CFO van ING Groep) zegt over ‘Fiscalist achter de schermen vandaan’: “Aertjan Grotenhuis blijkt niet alleen als schrijver, maar ook als fotograaf een waar verteller” en “…niet alleen interessant voor de fiscale incrowd, maar voor iedereen die zich interesseert voor de financiële wereld.”
Haal nu uw exemplaar in huis!
Bestel nu in onze shop dit unieke boek. Mooi cadeau voor de feestdagen. Ook zeer geschikt als relatiegeschenk!