
“Het effect van de incompany PDL-update is direkt merkbaar. Mijn mensen in het salarisadministratieteam zijn bewuster met zaken bezig, stellen minder vragen en maken minder fouten. Vakkennis up to date houden, is ontzettend belangrijk. Het voordeel van deze incompany is dat Kluwer de opleiding helemaal toespitst op onze organisatie,” vertelt Marjolijn Bruggeman, teamleider HR-administratie bij Achmea.
Tekst: Bianca Minkman
Voor de derde keer in successie verzorgt Kluwer de PDL-update op locatie bij Achmea. Het is de jaarlijkse, gedegen opfrisbeurt van vakkennis op salarisadministratiegebied en nieuwe fiscale regelingen. Incompany houdt niet alleen in op locatie bij de klant, maar ook inhoudelijk kruipt Kluwer in de huid van de klant. “Voor de PDL-update hebben we telkens dezelfde docent. Hij behandelt zaken die voor Achmea van belang zijn. Omdat hij hier inmiddels al voor de derde keer komt, weet hij nu wel wat hier speelt en wat voor onze medewerkers van belang is. Ook kunnen wij zelf met inbreng komen als we bepaalde specifieke zaken behandeld willen zien. Bovendien is een op maat gesneden toets voor Achmea ontwikkeld. Dat soort dingen geven een incompany-training een grote meerwaarde.”
Vakkennis bijhouden is must
Aan het woord is Marjolijn Bruggeman, teamleider HR-administratie bij Achmea. Zij werkt inmiddels al zeventien jaar bij het concern en vijf jaar in haar huidige functie. “Het is mijn taak om het team van de payroll en HR-administratie aan te sturen, dat bestaat uit 25 mensen. Van oorsprong ben ik zelf ook salarisadministrateur, dus ik kan me goed inleven in het werk van mijn collega’s. Ik heb zelf in het verleden (elders) een PDL-opleiding gevolgd en aanvullende opleidingen en trainingen op het gebied van sociale verzekeringen, arbeidsvoorwaarden en expats. Jezelf ontwikkelen vind ik erg belangrijk en daarom stimuleer ik mijn mensen zo veel mogelijk om ook opleidingen te gaan volgen. Ik ben geen opleidingscoördinator, maar het intern aanbieden van vakmatige opleidingen voor salarisadministrateurs heb ik zelf als taak opgepakt. Toen ik hier als teamleider begon, merkte ik namelijk dat niet alle medewerkers op de hoogte waren van de laatste fiscale ontwikkelingen. Er werd van ze verwacht dat ze dat zelf zouden bijhouden maar in de praktijk pakte dat toch wat anders uit. Een aantal medewerkers heeft toen een PDL-opleiding gevolgd. Voor de teamleden die payroll administratie doen, is nu de jaarlijkse incompany PDL-update verplichte kost. Mijn streven is om dit nog breder te gaan trekken. Je vakkennis bijhouden is een must om je werk goed te kunnen doen.”
Goede prijs-kwaliteit verhouding
In 2006 schakelde Marjolijn Kluwer voor de eerste keer in om de PDL-update te verzorgen. “We hadden toen een inhaalslag te maken en bovendien waren er ook veel fiscale veranderingen in het kader van Walvis. Er zijn natuurlijk wel meer aanbieders van PDL-opleidingen, maar niet zo veel die op maat en incompany aanbieden. Bovendien is Kluwer toch een vertrouwde naam. Ik heb de opleidingensite bestudeerd en toen geïnformeerd. Het contact verliep heel prettig en samen hebben we het progamma voor de incompay vastgesteld. Ik heb toen bijvoorbeeld gevraagd of de docent ook de bruto-netto-berekeningsmethode nog eens goed wilde uitleggen. Veel medewerkers konden dat niet meer handmatig uitvoeren omdat de software dat allemaal uit handen neemt. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe het in elkaar zit zodat je vragen kunt beantwoorden en berekeningen kunt controleren. Het effect van de PDL-updates is echt merkbaar. Over de prijs-kwaliteit-verhouding ben ik zeer tevreden.”
De ervaringen van een cursist PDL-update: Arno Nijenhuis
Een van de collega’s van Marjolijn die zeer recent de PDL-update heeft gevolgd, is Arno Nijenhuis. Sinds 1990 werkt hij bij Achmea waarvan circa zes jaar als salarisadministrateur. De laatste anderhalf jaar van deze periode is hij coördinator team salarisadministratie. “Ik houd mij bezig met de planning van de bezetting en ik houd in de gaten of de deadlines van verloningen worden gehaald. Bij Achmea gebeurt het invoeren en muteren van salarisgegevens bij de HR-administratie, wat ik zelf eerst ook heb gedaan. In 2005 heb ik (elders) de PDL-opleiding afgerond om de overstap te kunnen maken naar controlerende werkzaamheden in de salarisadministratie. Nu overweeg ik om VPS te gaan doen, een vervolgstudie na PDL. Het is belangrijk je te blijven ontwikkelen. De jaarlijkse PDL-update ervaar ik als een welkome aanvulling. Bewust gebeurt dat aan het einde van het jaar zodat we alle nieuwe fiscale maatregelen voor het volgend jaar mee kunnen nemen. Het houdt je scherp, die fiscale wijzigingen. Dus ik hoop dat de overheid de administratieve vereenvoudiging niet te ver doorvoert,” lacht Nijenhuis.
Dat de PDL-update incompany plaatsvindt, ervaart Nijenhuis als een groot voordeel. “Het is praktisch gezien niet alleen makkelijk, maar je kunt ook dieper op de materie ingaan, ook dingen die voor ons bij Achmea belangrijk zijn maar in een algemene opleiding bijvoorbeeld niet of niet zo uitgebreid aan de orde zouden komen. Ook blijkt de uitvoering bij de salarisadministratie bij ons soms af te wijken van wat we in de cursus leren en dan gaan we wel even uitzoeken of dat allemaal mag en kan. Actueel is bijvoorbeeld de leaseautoregeling: in hoeverre mag je zaken met terugwerkende kracht regelen? Dat levert soms discussies op, dat vind ik juist goed. Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat leidinggevenden dingen afspreken met medewerkers die technisch gezien niet kunnen. Ja, intern zijn wij het slot op de deur qua fiscale regelgeving!”
* * *
Wilt u uw salarisadministrateurs ook op een hoger plan tillen?
Informeer dan vrijblijvend naar de mogelijkheden die Kluwer u biedt, ook incompany. Bel Annemarie van Koeverden op tel. 06-20612248 of bezoek onze opleidingenshop. Daar vindt u een keur aan opleidingen op het gebied van financieel management.