
Van interne auditors wordt steeds meer verwacht. Strategische en operationele risico’s en aanbevelingen voor commerciële verbeterpunten zijn slechts enkele van de nieuwe uitdagingen. Het gevolg is dat de rol van de interne audit zich sterk ontwikkelt, en een meer adviserend karakter krijgt. Controle op de naleving van wet- en regelgeving blijft een belangrijk punt, maar daarnaast verwachten besturen nu ook aanbevelingen voor prestatieverbetering. Hetzelfde geldt voor inzicht in nieuwe risico’s en beheersing van een breder scala aan risico’s dan voorheen.
Tekst: Hugo Louter (Liones)
Bij de afbeelding: Wanneer en hoe wordt de interne auditfunctie ingeschakeld?
Interne auditors moeten inspelen op de toenemende behoefte aan specialistische kennis op diverse vakgebieden, zo wordt gesteld in Escalating the Role of Internal Audit, de editie 2008 van de jaarlijkse Global Internal Audit Survey van Ernst & Young. Het rapport is gebaseerd op onderzoek onder 348 internal audit executives in 35 landen. De meeste bedrijven waarin de ondervraagden werkzaam zijn, behoren tot de grootste ter wereld (gemeten volgens ranglijsten van Forbes en Fortune). Puntsgewijs behandelen de onderzoekers de aspecten ‘Governance’, ‘People’ en ‘Infrastructure & Operations’.
Focus op operationele risico’s
De taak van interne auditcommissies is traditiegetrouw het monitoren van risico’s, het melden van tekortkomingen in het controlproces en het toezien op oplossingen. Daarnaast zetten de verzwaring van economische omstandigheden en de hogere verwachtingen van aandeelhouders het dagelijks bestuur en auditcommissies onder druk om de risicobeheersing te verbeteren en grotere meerwaarde te leveren. Uit het onderzoek blijkt een toenemende behoefte in de komende twee jaar aan meer focus op operationele risico’s. Zo noemt 75 procent van de geënquêteerden een focus op IT, 61 procent op fusies en overnames, 53 procent op belangrijke investeringsregelingen, 45 procent op prestatieverbetering, 44 procent op databeveiliging en 39 procent op fraudebestrijding. Tegelijkertijd zit slechts 69 procent van de respondenten op of boven de 90 procent van de gebudgetteerde personeelsbezetting, waarbij 64 procent aangeeft dat werving en behoud van vakinhoudelijke specialisten op deze gebieden zeker niet eenvoudig is.
Talent
De gebruikelijke competenties voor interne audit beantwoorden niet geheel aan de eisen en behoeften van moderne organisaties. Dit tekort aan gerichte ervaring en kennis vormt een obstakel bij het uitvoeren van een effectieve risicobeoordeling. Slechts zeventien procent van de ondervraagden merkte het resultaat van hun risicobeoordeling als ‘zeer competent’ aan. Van de ondervraagden zoekt 83 procent zijn heil bij externe dienstverleners om dit gat in specialistische kennis op te vullen. Het ontwikkelen van de competenties van bestaande medewerkers is een kans die veel organisaties laten liggen. Gebrek aan tijd om medewerkers op te leiden vormt het grootste obstakel voor de ontwikkeling van expertise, zo verklaart 55 procent van de respondenten, en 71 procent van de ondervraagden heeft geen structureel rotatietraject om professionals ervaring op te laten doen in zowel interne audit als de business.
Internationaal
De tevredenheid bij de ondervraagden over internationale audit-inspanningen is groot, ondanks dat veel auditors van internationale bedrijven werken vanuit een vaste locatie. Gevraagd naar de belangrijkste uitdagingen voor audits bij internationale projecten noemen de meeste ondervraagden (66 procent) de taal- en cultuurbarrière, direct gevolgd door (het gebrek aan) kennis van locale wet- en regelgeving (64 procent). Drie andere factoren worden duidelijk als minder belangrijk gezien: kennis van opkomende risico-issues (38 procent), reistijd en reiskosten (36 procent) en het gebruik van gestandaardiseerde methoden (29 procent).
Auditplannen
Risico-assessments moeten in het huidige zakenklimaat tweejaarlijks of soms vaker worden vernieuwd. Bijna de helft (48 procent) zorgt voor een jaarlijkse update van het interne auditplan. Ongeveer een vijfde doet de update tweejaarlijks en de rest vaker. Soms anticipeert men reeds op gewijzigde eisen door planningshorizons te bekorten, zodat de noodzaak van vroege veranderingen in auditplannen afneemt. Dat dit een belangrijk thema is, blijkt uit het feit dat slechts 30 procent van de ondervraagden in 2007 het internet-auditplan completeerde. Negentien procent vulde aan dat personeel en budgetten niet voldoende zijn om te beantwoorden aan de verwachtingen.
Analyses
De grote meerderheid van de interne auditors beschikt over tools om data te analyseren. Weinigen maken daarvan gebruik in het auditproces, laat staan dat het zorgt voor verbeteringen van de business en het risicoprofiel, zo blijkt uit het onderzoek. Voor risico-assessment, planning, uitvoering en rapportage worden data-analyses het meest toegepast. Daarnaast wordt bij testen en het bestrijden van fraude veel gebruik gemaakt van voorspellende modellen, regressie-analyses en data mining.
Relevantie
De interne auditfunctie kan de eigen relevantie versterken door het in lijn brengen van de auditplannen met de strategische koers van het bedrijf. Ook wijzen de onderzoekers op value tracking, waarmee kan worden aangetoond hoe relevant investeringen in interne audit zijn voor het bedrijf. Desondanks houdt negentien procent van de ondervraagden niet formeel bij welke waarde gegenereerd wordt door de interne audit.
* * *
Meer weten? Surf naar de Kluwer Research Base
Het volledige onderzoek vindt u hier in de Kluwer Research Base (of zoek op trefwoorden interne audit). In deze databank vindt u nog veel meer relevante onderzoeken voor financials.
Bezoek onze shop voor nog meer uitgaven over auditing.