
De economische barometer staat wereldwijd op slecht weer. Ook de arbeidsmarkt merkt de gevolgen van de crisis. Maar wat betekent dit voor de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden in bedrijfseconomische functies op de vakgebieden finance operations, standard reporting, analysis & management reporting, financieel management en audit? Welke functie wordt nu het meest gevraagd? Is het de controller, de auditor of de finance manager? Zijn er trends te ontdekken? En wat zijn de beweegredenen voor financials om van werkgever te veranderen?
Tekst (bewerkt): mr.drs. E. Kolthof, Competence Director Finance bij Yacht
Yacht, actief in detachering, interim-management en werving & selectie, monitort al jaren de financiële arbeidsmarkt voor ervaren, hoger opgeleide financials. Per kwartaal publiceert Yacht de laatste trends en ontwikkelingen. Deze zijn gebaseerd op analyses van de Nielsen Media Statistieken, arbeidsmarktgedragsonderzoeken van de Intelligence Group en de Monsterboard Employment Index. In dit artikel blikt Yacht terug op de eerste helft van 2009 en kijkt voortuit naar geheel 2009.
Business controller meest gevraagd
De krimp in het aantal vacatures tekent zich af over alle finance functies. De meest gevraagde functie in finance blijft de business controller, op kleine afstand gevolgd door de financial controller. Met name de business controller laat een forse daling zien van 49 procent over de eerste helft van 2009. Daaruit kunnen we concluderen dat de behoefte om vooruit te kijken blijft bestaan. Maar in het huidige economische tij wint de korte termijn het voorlopig van de lange termijn.
Met een krimp van vijf procent en twintig procent scoren de auditor en finance manager beduidend beter dan het overall beeld van alle gepubliceerde finance vacatures (-40 procent). Toezicht, controle en management blijven belangrijk. Opvallend is verder dat de financieel administratieve functies zoals financial accountant en financial controller relatief weinig inleveren. Blijkbaar vraagt het registeren en vastleggen – de dagelijkse administratieve processen – nog de nodige aandacht.
Zelfverzekerde financial doet geen concessies
Onzeker worden de financials niet. Inhoud, uitdaging en zelfstandigheid zijn zelfs toegenomen als meest genoemde reden om over te stappen. Concessies in salaris zijn eveneens nog niet waar te nemen. Secundaire arbeidsvoorwaarden als pensioen en opleidingen scoren hoger als arbeidsvoorwaarde.
De financial blijft efficiënt zoeken. In de oriëntatie op een nieuwe baan worden vacaturesites en bekenden het meeste ingezet. De open sollicitatie is minder populair geworden. Communities en social networks zijn in opkomst, maar winnen slechts langzaam terrein.
Stabilisatie actief zoekenden
De crisis is op een aantal fronten merkbaar in het arbeidsmarktgedrag van hoog opgeleide financials. Zo schommelt het aantal actief zoekende financials rond de dertien procent. In 2008 en de jaren ervoor lag dit percentage rond de 9,5 procent. Ook de bereidheid om te reizen en meer uren te maken is toegenomen. De acceptabele reistijd is bijvoorbeeld gegroeid van 60 naar 70 minuten. Daarnaast is de interesse om in de non profit te werken toegenomen. Financiële dienstverlening blijft significant op nummer één staan, maar verliest duidelijk terrein aan name de Rijksoverheid.
Ruim 40 procent minder vacatures
Het eerste kwartaal van 2009 vertoonde een krimp van 30 procent in print- en online-vacatures voor hoog opgeleide financials. Over het gehele eerste halve jaar van 2009 bedroeg de daling meer dan 40 procent. De Nielsen mediastatistieken voor printvacatures laten een krimp van 45 procent zien ten opzichte van het eerste half jaar 2008. Hiermee kruipt finance naar het landelijke gemiddelde voor hoger opgeleiden dat ruim 49 procent terugloopt.
Finance komt hierdoor steeds meer in het middensegment te zitten in vergelijking tot andere vakgebieden. Beter dan het gemiddelde presteren legal en de civiele techniekmarkt. Onder het gemiddelde blijven vakgebieden als HRM met een krimp van 77 procent.
De finance online vacatures laten een soortgelijk beeld zien. De Monsterboard Employment Index voor accounting, audit & taxes krimpt van 169 in juni 2008 naar 96 in juni 2009. De Nielsen statistieken voor finance online-vacatures vertonen een krimp van 40 procent.
Ook non-profit minder vacatures
Opvallend is dat de non-profit voor het eerst een krimp laat zien in het aantal online gepubliceerde vacatures. De Nielsen statistieken geven een daling van vijf procent aan. Was de lokale overheid tot voor kort nog de grootste groeier, nu is een krimp waar te nemen van acht procent. Alleen de zorg laat nog een kleine plus zien van vier procent.
Grootste dalers blijven de industrie, handel en de recruitmentbureau’s. De financiële instellingen laten een voorzichtig herstel zien met een groei van acht procent, nadat ze in het eerste kwartaal ook al tot de relatief beste performers behoorden met een bescheiden krimp van vijftien procent.
Vooruitblik tweede helft 2009
Kostenbeheersing, werkkapitaal- en risicomanagement blijven voor de tweede helft van 2009 en 2010 actuele thema’s. Aangevuld met de budgettering- en jaarrekeningencyclus, aan het einde en begin van het jaar, hoeven financials zich nog weinig zorgen te maken over hun marktkansen. De vijver is misschien kleiner geworden maar biedt nog voldoende ruimte om de zelfverzekerdheid van de financial op peil te houden.