Nederland is – ondanks een aantal belastinghervormingen – gezakt van de 30ste naar de 33ste plaats op de ranglijst Paying Taxes. Dit is een jaarlijkse studie van PricewaterhouseCoopers in samenwerking met de Wereldbank. De studie vergelijkt de belastingdruk en -systemen voor middelgrote ondernemingen in 183 landen en confronteert wetgevers met de sterke en zwakke kanten van hun belastingstelsel.
Dat meldt PricewaterhouseCoopers. Nederlandse middelgrote bedrijven zijn minder tijd kwijt bij het naleven van fiscale regels dan vorig jaar, maar een aantal andere landen heeft tevens hun administratieve lasten verlicht, zo blijkt uit de studie. Bovendien bleef in Nederland het aantal belastingbetalingen ongewijzigd en nam de totale belastingdruk ondanks een verlaging van de vennootschapsbelasting licht toe. Daardoor heeft Nederland de stijgende lijn van de laatste drie jaar niet weten vast te houden.
Terugdringing administratieve lastendruk
“De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren serieus werk gemaakt van administratieve lastverlichting van het belastingsysteem”, zegt Sytso Boonstra, beoogd voorzitter van de Belastingpraktijk van PricewaterhouseCoopers. Zo hoeft een Nederlandse ondernemer nog maar vier keer per jaar aangifte te doen in plaats van maandelijks. Daarnaast is het aanmelden van een nieuwe werknemer bij de fiscus eenvoudiger gemaakt en is het inmiddels mogelijk om verzoeken voor uitstel van winstbelasting elektronisch in te dienen. Boonstra: “Toch spenderen ondernemers in vergelijking met landen om ons heen nog relatief veel tijd aan naleving van fiscale regels. Van sommige maatregelen zien we in deze studie reeds het effect. Een ondernemer heeft nu minder tijd nodig voor de aangifte. Maar een aantal plannen gericht op het verminderen van de administratieve last, zoals de uniformering van het loonbegrip en de vereenvoudiging van de werkkostenregeling, zal pas in 2010 effect sorteren.”
Vergelijking
Een middelgrote Nederlandse onderneming spendeerde vorig jaar gemiddeld 164 uur aan de naleving van fiscale regels, dat is zestien uur minder dan het jaar ervoor. Volgens de studie zijn ondernemingen in 60 landen minder tijd kwijt aan het naleven van fiscale regels dan Nederlandse middelgrote bedrijven. Daaronder veel West- en Noord-Europese landen, zoals België, Denemarken, Frankrijk, Groot Brittannië, Ierland, Luxemburg, Noorwegen en Zweden. Ter vergelijking: in Noorwegen is dezelfde modelonderneming 87 uur kwijt aan fiscale regels en in Ierland niet meer dan 76 uur. Nederlandse bedrijven zijn gemiddeld vijf werkdagen bezig met de administratieve handeling van vennootschapsbelasting, acht werkdagen met loonbelasting en sociale premies en 7,5 werkdag met BTW.