
Nu de recessie door zijn dieptepunt lijkt te zijn, zien Nederlandse ondernemingen de toekomst weer zonnig in. Organisaties zijn optimistisch over de economie en voorzien een voorspoedig herstel na de crisis. Slechts een klein aantal bedrijven verwacht een nieuwe recessie in de nabije toekomst. Ook is men tevreden met de wijze waarop binnen het bedrijf gereageerd is op de economische crisis.
Deze conclusies trekt KPMG naar aanleiding van een representatieve enquête gehouden onder Nederlandse organisaties. 233 Organisaties uit de belangrijkste bedrijfssectoren (waarbij de focus lag op bedrijven in de private sector) vulden de vragenlijst in. De resultaten van de enquête zijn gepubliceerd in het rapport Doing Business During an Economic Crisis.
Optimisme regeert
66 Procent van de ondervraagde ondernemingen gelooft dat de economie zich in 2010 zal herstellen. Hiervan denkt 28 procent dat het economisch herstel al aan de gang is en dat het hoogtepunt van de kredietcrisis achter de rug is. 26 Procent verwacht dat de crisis zijn hoogtepunt nog moet bereiken en dat herstel pas volgt in de tweede helft van 2010. Slechts zeven procent van alle respondenten vreest een tweede recessie in navolging van de huidige crisis. Organisaties zijn ook optimistisch over hun toekomstige omzet niveaus. Maar liefst 36 procent verwacht dat de omzet al in 2009 of 2010 terug zal zijn op het niveau van 2008.
Getroffen maatregelen
Bijna alle ondervraagde ondernemingen hebben inmiddels maatregelen getroffen in reactie op de recessie. 66 Procent deed dit al voor januari 2009, nog eens 25 procent trof maatregelen in 2009. Slechts negen procent van de respondenten geeft aan dat economische maatregelen niet van toepassing zijn binnen het bedrijf. De voornaamste maatregelen die getroffen zijn, betreffen de invoering van kostenreductieprogramma's en het ontslaan van medewerkers. Tegelijkertijd verkennen de ondervraagde organisaties de mogelijkheden en kansen om te profiteren van de situatie. Zo geeft ongeveer de helft van de ondervraagden aan nieuwe markten te exploreren en perspectieven voor innovatie te zien.
Omzetdaling
Helaas is echter niet alles goud wat er blinkt. Maar liefst 69 procent van de bedrijven zag de omzet dalen gedurende de afgelopen twaalf maanden. Gemiddeld genomen nam de omzet met twintig procent af, voor de industriële sector ligt dit percentage het hoogst met 28 procent. 58 Procent van de respondenten zag ook de winsten teruglopen. Om de terugval in omzet en winsten te compenseren nemen bedrijven rigoureuzere kostenbeperkende maatregelen. 65 Procent van de organisaties geeft aan kostenreducerende maatregelen getroffen te hebben. Men focust zich dus meer op effectieve kostenreductie en strategische hervormingen. De meerderheid van de organisaties gelooft niet dat belastingmaatregelen kunnen helpen om de kosten te reduceren. 35 Procent verwacht niet dat belastingmaatregelen zullen resulteren in significante kostenbesparingen, terwijl 22 procent belastingheffing niet als een direct kostenitem beschouwd. Ondanks het heersende optimisme geeft 40 procent van de organisaties aan dat er de komende zes maanden nieuwe ontslagen zullen vallen binnen het bedrijf. Gemiddeld zeven procent van het personeel zal met ontslag geconfronteerd worden.
Financiering
Cashmanagement wordt gezien als een belangrijke strategische prioriteit. Voor 60 procent van de respondenten is het belang van cashmanagement voor de organisatie toegenomen gedurende de afgelopen (crisis)tijd. De ondervraagden geven aan dat het toegenomen belang vooral afkomt van het management dat meer waarde hecht aan cashmanagement (26 procent) en een gevolg is van opdoemende liquiditeitstekorten. Voor wat betreft de financiering constateert KPMG dat kleine bedrijven meer problemen ervaren met het (her)financieren van hun activiteiten dan grote bedrijven. Zo ondervindt 46 procent van de organisaties met minder dan vijftig werknemers problemen met de financiering, tegenover 24 procent van de organisaties met meer dan 1.000 medewerkers. Maar liefst 52 procent van de respondenten geeft aan dat de kritischere houding van banken de voornaamste reden is van de problemen met de financiering.
Tevreden over handelwijze
Terugkijkend is de meerderheid van de Nederlandse organisaties tevreden over de maatregelen die ze hebben getroffen als reactie op de recessie. Vooral op het gebied van financiering en funding is men tevreden, 79 procent van de respondenten geeft aan in de toekomst de zaken precies hetzelfde aan te zullen pakken. Wel geeft twintig tot 25 procent aan eerder gereageerd te hebben als ze hadden geweten wat ze nu weten. Zoals gezegd ondernemen bedrijven voortvarend actie om te profiteren van toekomstige economische groei en treffen ze ook aanvullende maatregelen om in de toekomst beter te kunnen anticiperen op een eventuele nieuwe recessie. 60 Procent van de organisaties geeft aan zich meer te concentreren op marketing, sales en klantoriëntatie om hiervan te profiteren bij toekomstige groei. 46 procent geeft aan zich meer te richten op risk management om zo beter te kunnen anticiperen op een nieuwe recessie, terwijl 41 procent zegt een bedrijfscultuurverandering te initiëren.
* * *
Tip: Kluwer Research Base
Het volledige rapport van KPMG vindt u hier
U kunt ook zoeken in de Kluwer Research Base op optimisme. In deze databank vindt u voor financials relevante onderzoeken, veelal gratis.