
Bijna tweederde van de MKB'ers vindt het bankkrediet bij banken te duur en ook vindt de helft dat er onvoldoende openheid is bij banken over de opbouw van de rente. Vooral bedrijven die komend jaar voor het eerst van plan zijn een kredietaanvraag in te dienen vinden de beoordelingscriteria van banken onduidelijk.
De helft van de ondervraagde bedrijven in het rapport Grant Thornton Bankkrediet vindt de behandelingsduur van een kredietaanvraag te lang en tweevijfde zou overstappen naar een andere bank indien die een kortere behandelingsduur zou hanteren.
In opdracht van Grant Thornton voerde Intomart GfK een onderzoek uit naar de opvattingen en het gebruik van bankkrediet binnen het MKB. Hiervoor ondervroeg men 1.031 mensen die werkzaam zijn bij bedrijven van 25 tot 250 werknemers en eind- of medeverantwoordelijk voor bankzaken binnen het bedrijf. Van deze ondervraagden gaf 39 procent aan een bankkrediet te hebben aangevraagd of dit van plan te zijn. Onder deze respondenten is het onderzoek verder uitgevoerd.
Kredietaanvragen
De meerderheid van de respondenten heeft de afgelopen twee jaar geen bankkrediet aangevraagd en is het ook niet van plan. Als redenen voor het niet aanvragen van krediet geeft men aan dat er momenteel geen noodzaak voor is, of dat alles naar tevredenheid is geregeld bij de huidige bank. 30 Procent van de ondervraagden heeft in de afgelopen twee jaar wel een bankkrediet aangevraagd. Ruim 90 procent van deze aanvragen is gehonoreerd.
Een kwart van de ondervraagde respondenten is van plan de komende twaalf maanden een kredietaanvraag te doen. Een op de vijf bedrijven heeft het twee jaar geleden aangevraagd en overweegt het nu weer. Van de bedrijven die een krediet aangevraagd hebben of dit van plan zijn vindt tweederde dat ze voldoende toegang tot krediet hebben. Dit gevoel is het minst sterk onder bedrijven die het komende jaar voor het eerst een aanvraag verwachten te doen. De helft van de kredietaanvragen wordt gedaan bij banken. 69 Procent van de bedrijven die een bankkrediet hebben aangevraagd, of dit van plan zijn, verwacht dat deze aanvraag succesvol zal zijn. Slechts vijf procent denkt geen krediet te krijgen van de bank.
Het bankkrediet is in tweederde van de gevallen bedoeld voor investeringen voor innovatie of duurzame projecten. Bijna iedereen is bekend met de overheidssubsidie voor projecten op dit gebied.
(On)tevredenheid over het bankkrediet
60 Procent van de MKB'ers vindt het bankkrediet te duur. Slechts 26 procent geeft aan het krediet niet te duur te vinden. Het gaat hier vooral om de grotere bedrijven met 100 tot 250 medewerkers. Ook geeft 55 procent van de ondervraagden aan dat er onvoldoende openheid is over de renteopbouw. Bijna een derde van de bedrijven vindt de beoordelingscriteria van banken onduidelijk. Binnen bedrijven die geen bankkrediet hebben aangevraagd maar dat wel van plan zijn, is de onduidelijkheid groter (36 procent). De ontevredenheid over de behandelingsduur van kredietaanvragen is groot, 48 procent van de MKB'ers zegt de behandelingsduur te lang te vinden. 41 Procent zou overstappen naar een andere bank als die de kredietaanvragen sneller zou verwerken. Daar staat tegenover dat bijna de helft van de respondenten niet bereid is om over te stappen, zelfs als zou een andere bank een kortere behandelingsduur hanteren.
SBR
Een manier om een kredietaanvraag te vergemakkelijken, is door gebruik te maken van SBR (Standard Business Reporting). Door het op basis van SBR elektronisch indienen van de verkorte winstaangifte Vennootschapsbelasting bij de Belastingdienst kan een bedrijf vervolgens op dezelfde wijze gemakkelijker en sneller rapporteren aan de bank omtrent de kredietwaardigheid. Dit is echter maar bij één op de vijf bedrijven bekend en minder dan één op de tien maakt hier al gebruik van. 28 Procent van de niet-gebruikers overweegt over te stappen naar SBR als hun accountant de mogelijkheid biedt. Eenzelfde percentage geeft echter aan niet bereid te zijn te switchen naar SBR, zelfs als dit binnen de mogelijkheden ligt. Bij bedrijven die al eerder krediet hebben aangevraagd en van plan zijn dit weer te doen, is zowel de bereidheid tot overstappen naar SBR, als de weigering om over te gaan op dit systeem duidelijk het hoogst (33 procent is wel en 34 procent is niet bereid).
Concurrentie
De helft van de bedrijven vindt de concurrentie onder banken onvoldoende. Daarentegen vindt 40 procent wel dat er voldoende concurrentie is. Slechts achttien procent is dan ook van mening dat het zin heeft om institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, te verplichten om in kredietverlening te stappen. Maar liefst 63 procent van de respondenten denkt dat dit geen zin heeft. De Zweedse centrale bank rekent een negatieve rente (‘stalgeld') aan banken die hun reserves parkeren bij de centrale bank. 63 Procent van de respondenten vindt het een goed idee wanneer de Nederlandse Bank ‘stalgeld' zou invoeren om het verstrekken van krediet door banken te stimuleren.
* * *
Tip: Kluwer Research Base
Het volledige rapport van Grant Thornton vindt u hier.
U kunt ook zoeken in de Kluwer Research Base op bankkrediet. In deze databanken vindt u voor financials relevante onderzoeken, veelal gratis.