65 procent van de Nederlandse bedrijven doet niet aan offshoring en heeft ook geen plannen hiertoe. Deze bedrijven prefereren de Nederlandse zakenomgeving boven een buitenlandse locatie.
Soms zijn de bedrijfsactiviteiten dusdanig lokaal gebonden dat deze niet naar het buitenland verplaatst kunnen worden. Verder ziet men teveel hobbels op de weg om aan offshoring te beginnen. Dat constateert Désirée van Gorp van de Nyenrode Business Universiteit. Zij deed onderzoek naar het offshoring-gedrag van Nederlandse bedrijven. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het rapport Offshoring by manufacturing and service firms in the Netherlands: Offshoring behavior in times of a financial crisis.
Bedrijfsgrootte
De mate waarin activiteiten naar het buitenland verplaatst worden is gerelateerd aan de bedrijfsgrootte. Grote bedrijven doen meer aan offshoring dan het midden- en kleinbedrijf. Tevens verplaatsen zij meer bedrijfsactiviteiten naar het buitenland dan het mkb. De grote bedrijven met offshore-ervaring hebben bijna 54 procent van de activiteiten naar het buitenland verplaatst, voor de kleine tot middelgrote bedrijven ligt dit percentage op een kleine 33 procent. Wel lijkt het midden- en kleinbedrijf een inhaalslag te gaan maken. De bedrijven binnen het mkb die aan offshoring doen zeggen de komende twaalf maanden nog eens ruim 10 procent van de bedrijfsactiviteiten te zullen verplaatsen. Voor de grote bedrijven ligt dit percentage op minder dan 4 procent.
Waarom offshoring?
Kostenvoordeel is de meest genoemde reden voor offshoring. Bedrijven noemen ook het verbeteren van de concurrentiepositie, het verbeteren van de (product)kwaliteit en het betreden van nieuwe markten als belangrijke doelen van offshoring. Voor de meerderheid van de bedrijven met offshore ervaring is het verplaatsen van activiteiten naar het buitenland succesvol geweest, maar liefst 85 procent van de gestelde doelen werd bereikt. Slechts 3 procent van de bedrijven bereikte geen van hun doelstellingen.
Bedrijven die weinig tot geen van hun doelstellingen behaalden noemen als reden vooral het hoger uitvallen van de kosten die gepaard gaan met offshoring. Ook bestuurskwesties liggen regelmatig ten grondslag aan het niet halen van de doelstellingen.
Drempels
De meest genoemde barrières ten aanzien van offshoring zijn de culturele verschillen, de communicatie in verschillende talen en het management. Offshore activiteiten zijn moeilijk te managen, voor bedrijven is dit dan ook de grootste barrière. Het terughalen van activiteiten die eerder naar het buitenland waren verplaatst is daarom geen uitzondering. 17 procent van de bedrijven met offshore ervaring geeft aan dat zij inmiddels bedrijfsactiviteiten hebben teruggehaald uit het buitenland.