
Schaatsen op topniveau betekent plannen, meten, analyseren en beheersen, om tot prestaties te komen. Als coach moet je dus scherp in control zijn, net als financials. Jac Orie, coach van de schaatsploeg Control, heeft dit in de vingers want het afgelopen jaar is uiterst succesvol geweest voor de zijn schaatsploeg. “Door ons te focussen op de sprint hebben we een aantal specialisten kunnen afleveren die op de Winterspelen in Vancouver fantastische resultaten hebben behaald. Mark Tuitert haalde goud op de 1500 meter, Annette Gerritsen zilver en Laurine van Riessen brons op de 1000 meter. Daarmee zijn we de beste sprintploeg van de wereld,” aldus Orie.
De top van de Olympus bereiken, vergt geweldige inspanningen, teamspirit en een vlekkeloze voorbereiding. Om op die top te blijven, is vaak het allermoeilijkst. Orie: “Iedereen kijkt nu naar onze schaatsers, iedereen wil van ons winnen. Daarom was ons eerste trainingskamp al eind april en zijn we daarmee al weer volop in voorbereiding op het nieuwe seizoen dat eind oktober start met het NK-afstanden in Heerenveen.”
Onbeïnvloedbare factoren
In tegenstelling tot teamsporten als voetbal of hockey is schaatsen een sport die relatief goed gepland kan worden. De afstanden zijn bekend, er zijn richttijden in de vorm van bestaande records die gebroken moeten worden en de schaatsers rijden altijd in dezelfde richting over hetzelfde ovaal. Toch zijn er ook zaken die minder beïnvloedbaar zijn. Orie: “Denk bijvoorbeeld aan de staat van het ijs – vooral als we ‘buiten' rijden – en de prestaties van onze tegenstanders. Maar ook een noodlottige val zoals die van Marianne Timmer waardoor zij de Spelen moest missen, is zo'n onbeïnvloedbare factor.”
En de fysieke en mentale conditie van de schaatsers dan? Dat is toch ook een lastig te beïnvloeden factor? Orie: “Mijn rol als coach is om dusdanige voorwaarden te scheppen dat we ook op die aspecten zo veel mogelijk kunnen sturen. Hard trainen is goed, maar té rigide trainingsprogramma's kunnen schaatsers juist breken of ervoor zorgen dat ze te vroeg of te laat pieken. Daarom bestaat mijn werk en dat van mijn begeleidingsteam uit meten, meten en nog eens meten. Aan de hand van de cijfers en resultaten die daaruit komen, passen we trainingsarbeid aan, veranderen we oefeningen en lassen we rustperiodes in. Soms versnellen we, dan remmen we schaatsers weer af. Daarbij zijn alle schaatsers individuen die ieder hun eigen aanpak nodig hebben.”
Fingerspitzengefühl
Veel coaches beroepen zich op hun Fingerspitzengefühl, om maar eens een mooi woord te gebruiken. “Natuurlijk heb je dat gevoel nodig om aan te voelen hoe mensen in elkaar zitten, wat ze aankunnen en wat niet. Maar ik geloof zelf veel meer in een procesmatige aanpak waaraan ik een individuele invulling geef,” vertelt Orie. Hij vervolgt: “En ik geloof heilig in het teamgevoel, in teamsynergie, in individuen die elkaar gedurende het jaar versterken waardoor de uitkomst groter is dan de som der delen. Dat vergt enerzijds analytisch vermogen, anderzijds empathie. Ik wil zo scherp mogelijk ‘in control' zijn, maar ik heb tegelijkertijd te maken met individuele sporters die elk hun eigen wensen, belangen en eisen hebben. Dit vertaalt zich naar persoonlijke trainingsprogramma's.”
Goed gevoel
Met dat besef is Orie de afgelopen maanden de nieuwe sponsor enorm gaan waarderen. “En met mij de schaatsers, die graag iets terugdoen voor de sponsor die ons de mogelijkheid heeft geboden de voorbereiding op de Olympische Spelen ongestoord te kunnen voortzetten. Want toen onze vorige sponsor plotseling wegviel, was de continuïteit van de schaatsploeg in gevaar. Daar geen controle over hebben, viel me zwaar. Gelukkig toonde de directie van Control vanaf het eerste contact het schaatsgevoel dat onze ploeg nodig heeft. We voelden direct dat ze handelden uit liefde voor de sport én vanuit een gezonde ambitie om groei te realiseren in een moeilijke markt. Net zoals wij met onze ploeg willen blijven groeien.”
Niet alleen daarom heeft Orie een goed gevoel bij Control. “Ik ben erachter gekomen dat ik persoonlijk veel raakvlakken heb met het vakgebied controlling. Controllers staan voor het op een juiste wijze interpreteren van de cijfers en resultaten om van daaruit ook voorspellingen te kunnen doen voor toekomstige ontwikkelingen, liefst vanuit een gedegen aanpak en op een procesmatige wijze. Zo werken wij ook.
In dit licht bezien is het dan ook niet vreemd en een eer om als spreker op te treden tijdens de Nationale Controllers dag die op donderdag 17 juni 2010 in het Spant in Bussum wordt gehouden. Daar vertel ik u graag over hoe ik ‘scherper in control' blijf en kunt u mij het schaatshemd van het lijf vragen.”
* * *
Kom ook naar de Nationale Controllersdag! Op 17 juni in 't Spant te Bussum.
Meer informatie en aanmelden: www.kluwerfinancieelmanagement.nl/controllersdag