
CFO's blijven net als het voorgaande kwartaal optimistisch over de financiële vooruitzichten van hun organisatie. Dit komt onder meer tot uitdrukking in een groeiende verwachting ten aanzien van de cash flow. Driekwart van de CFO's verwacht dat de cash flow binnen hun organisatie de komende twaalf maanden zal toenemen. Wel blijft de risk appetite laag en het lijkt erop dat het geld voorlopig binnen de organisatie gehouden wordt.
Dit blijkt uit kwartaalonderzoek van Deloitte onder Corporate CFO's. In totaal namen 55 Corporate CFO's deel aan het onderzoek. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het rapport The Dutch Deloitte CFO Survey Q1 2010: Reaching Solid Ground.
Groei
Opvallend is dat de helft van de financieel directeuren de komende twaalf maanden behoefte heeft aan financiering. Hierbij wint het lenen bij banken langzaam weer aan populariteit als bron van bedrijfsfinanciering, zowel in Nederland als het Verenigd Koninkrijk. Ook lijkt het erop dat grote bedrijven beter toegang krijgen tot een grotere verscheidenheid aan externe financieringsbronnen. Voor het eerst sinds het uitbreken van de kredietcrisis vindt de meerderheid van de CFO's (55 procent) de financieringsmarkt goed toegankelijk. Het positieve sentiment overheerst. Zelfs bancair krediet wint aan terrein al blijft de voorkeur voor de aandelen- en obligatiemarkt gehandhaafd. In combinatie met hun positieve outlook over de eigen organisatie, het financieringslandschap en de transactiemarkt, lijkt het erop dat bedrijven zich financieel voorbereiden op groei.
Risicoverlaging
Ondanks het groeiende optimisme staat risicoverlaging nog steeds hoog op de agenda van de CFO's. 49 Procent van de financieel directeuren meldt dat het financiële risiconiveau de afgelopen twaalf maanden is verminderd. Twintig procent stelt dat het financiële risiconiveau juist is gestegen. 31 Procent van de CFO's meldt echter dat er het afgelopen jaar geen verandering is opgetreden in het financiële risiconiveau. Deze percentages lijken het einde in te luiden van een periode van toenemende risicoverlaging.
Garantieregeling ondernemingskrediet onbenut
Tijdens de economische crisis had de overheid volgens 53 procent van de CFO's sneller en adequater moeten optreden om de kredietverlening door banken te herstellen. Daarnaast geven zij aan dat vanuit de bankensector weinig initiatief is getoond om van de Garantieregeling Ondernemingsfinanciering gebruik te maken: géén van de CFO's is hierover pro-actief door hun bank benaderd. Bijna 30 procent van de CFO's heeft zelf contact gezocht met hun bank over de mogelijkheden van de Garantieregeling Ondernemingsfinanciering en de helft van hen is hierin door hun bank positief ondersteund. Dertien procent van de financieel directeuren kreeg te maken met banken die onwillig waren mee te werken. Voor de meeste CFO's (59 procent) geldt dat zij geen interesse hadden in deelname aan de Garantieregeling Ondernemingsfinanciering. Zij hebben hiertoe dan ook geen contact gezocht met hun bank. Dertien procent van de financieel directeuren is zich niet bewust geweest van de mogelijkheden van deze Garantieregeling Ondernemingsfinanciering.
Fusie-en overnamemarkt
De verwachtingen ten aanzien van de fusie- en overname markt als ook de Private Equity acquisities blijven opnieuw uitzonderlijk hoog. 96 Procent van de CFO's denkt dat de fusie- en overnamemarkt aantrekt en 71 procent zegt hetzelfde over de Private Equity transacties. De AEX behoudt zijn positieve trend volgens de financieel directeuren. Onzekere berichten over de crisis in Griekenland en andere landen lijken de CFO niet van zijn positieve koers af te halen. Men blijft onverminderd vertrouwen op de koersstijging van de AEX. 78 Procent van de CFO's verwacht dat de AEX over een jaar hoger staat dan nu.
Kantoormeters
Een derde van de financieel directeuren (37 procent) overweegt om te gaan snijden in de kantoormeters, om zo kosten te besparen. Ook het heronderhandelen van leasecontracten is een serieuze optie (29 procent). Hierdoor zal de bedrijfsvastgoedmarkt onder druk komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan een toename van het aantal leegstaande kantoorgebouwen, lagere huurprijzen en waardevermindering van het vastgoed. Kostenbesparing en duurzame accommodatie staan bovenaan de agenda van de CFO wanneer het gaat om het bedrijfsvastgoed. Toch geldt voor de bijna de helft van de financieel directeuren (44 procent) dat zij in het bedrijfsvastgoed (nog) geen mogelijkheden zien tot kostenbesparing. Wanneer ook zij de diverse besparingsopties ten aanzien van het bedrijfsvastgoed gaan overwegen, zal de druk op de bedrijfsvastgoedmarkt nog verder toenemen.
Het Nieuwe Werken
48 Procent van de CFO's erkent dat Het Nieuwe Werken kan leiden tot kostenbesparingen. Bijna een derde (29 procent) stelt dat kostenbesparingen van vijf tot vijftien procent mogelijk zijn. De financieel directeuren die de theorie aanhangen dat Het Nieuwe Werken kan resulteren in kostenbesparing, investeren duidelijk meer in de hoekstenen van Het Nieuwe Werken, namelijk HR-instrumenten, technologie en accommodatieprojecten. Zo investeert maar liefst 92 procent van de aanhangers van Het Nieuwe Werken in technologie, ten opzichte van 52 procent van de niet-aanhangers.
Tip: Kluwer Research Base
Het volledige rapport van Deloitte vindt u hier.
U kunt ook zoeken in de Kluwer Research Base. In deze databanken vindt u voor financials relevante onderzoeken, veelal gratis.