
Tweederde van de cfo's ziet hun positie niet als een tussenstap naar de functie van ceo. Het tegendeel is waar, 73 procent van de cfo's beschouwt hun baan als een volwaardige en aantrekkelijke carrièrebestemming. Slechts 10 procent ambieert een rol als ceo. De rol van de cfo maakt dan ook een sterke ontwikkeling door: het functiepakket verbreedt zich en het strategisch niveau neemt toe.
Zo blijkt uit internationaal onderzoek van Ernst & Young naar het profiel van de cfo. Hiervoor ondervroeg men 669 cfo's uit Europa, het Midden-Oosten, India en Afrika. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport The DNA of the CFO.
Het onderzoek levert een duidelijk profiel op van ‘de' cfo. Verreweg de meesten zijn man, hoogopgeleid, ervaren, deskundig, gedreven en zeer ambitieus. De dwarsdoorsnede is 42 jaar en acht maanden, heeft zijn gehele loopbaan bijna uitsluitend in een financiële functie gewerkt en vindt vijf jaar en tien maanden een mooie periode op één plek. De meesten hebben een economische studie afgerond (29 procent), een MBA (27 procent) of zijn registeraccountant (27 procent). Voor de Nederlandse respondenten zijn de percentages respectievelijk 53 procent, 26 procent en 11 procent.
Ondernemingsstrategie
De cfo is steeds nauwer betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van de ondernemingsstrategie. Wel heeft de financiële crisis cfo's ertoe gedwongen om zich meer te focussen op de kerntaken van hun functie. Kostenmanagement, risicomanagement, cash flow en controle, staan bovenaan de agenda van de cfo. Slechts 37 procent van de cfo's heeft genoeg tijd om zich te richten op de bedrijfsstrategie.
Ongeveer de helft van de respondenten stelt dat de focus op de kerntaken, ten koste is gegaan van hun strategische activiteiten. Toch geeft 75 procent van de respondenten aan zeker 50 procent van hun tijd te besteden aan de strategische aspecten van de cfo-rol. 35 procent van de ondervraagde CFO's vindt dat zij actief bijdragen aan de ontwikkeling en uitwerking van de ondernemingsstrategie. Van de Nederlandse cfo's is dat zelfs 42 procent.
Gezicht van het bedrijf
Bijna tweederde van alle ondervraagden meldt dat de cfo tegenwoordig gezichtsbepalend is voor de goed geïnformeerde buitenwereld voor alle financiële onderwerpen. 53 procent van de Nederlandse respondenten is het eens met de stelling dat het versterken van het vertrouwen in de financiële gezondheid van de organisatie prioriteit nummer één is voor de cfo sinds de financiële crisis.
Cfo's zijn zich bewust van de noodzaak om te werken aan betere relaties met externe stakeholders. Minder dan de helft van de internationale respondenten betitelen hun relatie met investeerders als goed of uitstekend. Slechts 21 procent zegt een goede relatie met overheden te hebben en maar 25 procent is tevreden over hun relatie met de media. Gevraagd naar verbeterpunten noemen de respondenten communicatievaardigheden en overtuigingskracht.
Balans
Er zit een dunne grens tussen de objectiviteit die een cfo moet uitdragen en de operationele rol die de financieel directeur steeds meer op zich neemt. Het is aan de cfo om de balans te bewaren tussen deze objectieve en operationele rollen. Er kan anders namelijk een belangenconflict ontstaan. cfo's moeten te allen tijde fungeren als de onafhankelijke en objectieve stem binnen het bedrijfsbestuur. Hun operationele activiteiten kunnen deze onafhankelijkheid en objectiviteit echter in gevaar brengen. Er spelen voor de cfo nu immers ook andere belangen.
Gebrek aan rolmodellen
De cfo heeft vaak geen natuurlijke mentor binnen de organisatie. De functie van financieel directeur kan dan ook erg eenzaam zijn. Dit wordt nog versterkt door een schijnbaar gebrek aan rolmodellen binnen de wereld van de cfo. 75 procent van de ondervraagde financieel directeuren kan geen naam noemen van een CFO die zij bewonderen. Dit kan voortkomen uit het feit dat cfo's zich tot nog toe nooit sterk focusten op externe profilering en netwerken. Zij beschikken dan ook niet over het uitgebreide netwerk dat ceo's bijvoorbeeld wel binnen handbereik hebben.
Nu de rol van de cfo echter aan het veranderen is, richten financieel directeuren zich ook meer op hun externe communicatie en profiel. Wellicht heeft dit tot gevolg dat cfo's meer bekendheid krijgen en dat financieel directeuren ook als rolmodel gaan fungeren voor de aspirerende cfo.
Vaardigheden
44 procent van de ondervraagde cfo's stelt dat zij meer ervaring op moeten doen in hun huidige functie, voordat zij verder kunnen stijgen op de carrièreladder. Daarnaast realiseren de financieel directeuren zich dat goede communicatievaardigheden zeer belangrijk zijn.38 procent wil de relatie en vertrouwensband met externe aandeelhouders verbeteren, 37 procent wil ook een betere relatie met de interne aandeelhouders opbouwen. Volgens de cfo's zelf kunnen de benodigde vaardigheden alleen opgedaan worden middels ervaring en hulp van de juiste rolmodellen en mentoren.
Download het complete onderzoek bij Ernst & Young (pdf)