
Eerder betrokken worden bij het maken van plannen, meer vooruitkijken, informatie sneller opleveren. Er kan het nodige verbeterd worden als het gaat om de financiële functie in de bouwwereld. Volgens het KPMG-rapport De financiële functie in ontwikkeling moet de financiële functie veel meer een partner worden, zowel op strategisch als op operationeel niveau.
KPMG onderzocht de inrichting en het functioneren van de financiële functie bij dertig bedrijven in de bouw. Uit de antwoorden op de vragen kwamen vier belangrijke thema’s naar voren die volgens de ondervraagde ondernemingen voor verbetering vatbaar zijn:
- Inzicht in de kostenstructuur
- Verlaging van de (algemene) kosten
- De standaardisatie van it-systemen
- Het werkkapitaal
Driekwart van de bedrijven geeft aan dat er winst te behalen valt voor wat betreft het inzicht in de kostenstructuur. Liefst 85 procent denkt dat de algemene kosten lager kunnen, vooral door het inrichten van shared service centers en outsourcing. Ruim driekwart ziet winst in het standaardiseren van de it-systemen en een derde deel denkt mogelijkheden te vinden in het verlagen van het aantal juridische entiteiten.
Volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten over het werkkapitaal het meest opvallend: 70 procent van de bedrijven hecht groot belang aan verbetermogelijkheden, maar slechts ruim 40 procent denkt te weten hoe dat bereikt kan worden.
Te laat
Een van de conclusies uit het onderzoek is dat de financiële functie te laat betrokken wordt bij de bedrijfsprocessen. Terwijl in de bouwsector wordt gesteld dat de meeste marge vooral in het voortraject (inschrijving en contractering) kan worden gemaakt, is tegelijkertijd de constatering dat de financiële functie in dit stadium nog weinig in beeld is. Kennelijk is hier veel te winnen, concluderen de onderzoekers.
Bij de ondervraagde bedrijven wordt in de helft van de gevallen de financiële functie decentraal aangestuurd. Bij 44 procent leggen financieel medewerkers primair verantwoording af aan de holding en niet aan de groepsondernemingen.
Druk
De bedrijven geven in hun antwoorden aan dat ook de informele aansturing van groot belang is: zelfs bij een formeel centraal ingerichte organisatie waar de financieel medewerkers verantwoording afleggen aan de groepscontroller kan er sprake zijn van een serieus loyaliteitsconflict.
Zo kan er druk uitgeoefend worden om de zaken rooskleuriger voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Zo’n 20 procent van de ondernemingen zegt dat financieel medewerkers druk ervaren vanuit ‘de lijn’, ruim 40 procent geeft aan dat die medewerkers onvoldoende tegenwicht kunnen bieden.
Snelheid
Ruim 60 procent van de bedrijven is tevreden over de snelheid waarmee financiële informatie wordt opgeleverd en ruim driekwart is positief over de kwaliteit. Maar als het gaat om het afsluit- en rapportageproces heeft 80 procent van de ondervraagde bouwbedrijven de ambitie om de kwaliteit verder te verbeteren. Zo’n 70 procent streeft ook naar het verbeteren van de kwaliteit van de medewerkers die zijn betrokken bij het financiële proces.
In het rapport wordt gewaarschuwd tegen de trend in de bouw om staffuncties te centraliseren: dat zou ten koste kunnen gaan van de slagvaardigheid. De onderzoekers pleiten er voor om via het centraliseren van procedures en systemen het lokale management te ‘ontzorgen’. Dat vereist wel uniformiteit van werkwijze en definities, ondersteund door it-tools. Belangrijk is dat op centraal en decentraal niveau duidelijk is waar geld wordt verdiend en waar niet.
Partner
De belangrijkste winst zit volgens de onderzoekers in het vroegtijdig betrekken van de financiële functie en het verder vooruitkijken. Meer actueel inzicht in de winstgevendheid van het werk zorgt er voor dat de financiële functie een belangrijke strategische partner wordt. Zo kunnen de beste keuzes worden gemaakt ten aanzien van markten en diensten.
Daarnaast, zeggen de onderzoekers, is ook meer partnerschap op operationeel niveau mogelijk. De uitvoering kan dan met meer praktische inzichten bewust worden gemaakt, waarmee de financiële functie bijdraagt aan de winstgevendheid.
De financiële functie in ontwikkeling, KPMG, maart 2011