
Nederland is wat aantrekkelijker geworden voor durfkapitaal en Private Equity. Ons land scoort met name goed vanwege het sterke economische klimaat, het voordelige belastingklimaat en de hoog opgeleide bevolking. Dat blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young en de Spaanse business school IESE. Opvallend is dat Nederland op het gebied van innovatie sterk staat ten opzichte van andere landen. De verwachting is dat grote buy-outs weer terugkomen op de Nederlandse markt.
Nederland is in vergelijking met de eerste IESE Global Venture Capital Private Equity Country Attractiveness Index één plaats gestegen. De VS, Groot-Brittannië en Canada zijn volgens de index de drie aantrekkelijkste landen.
De index meet de aantrekkelijkheid voor durfkapitaal en Private Equity op basis van zes onderwerpen: de economische activiteiten van een land, de omvang van de kapitaalmarkt, het belastingklimaat, bescherming en rechten van investeerders en corporate governance, sociaaldemografische factoren en ondernemersvriendelijkheid en de mogelijkheden voor transacties.
Opkomende economieën
Maurice van den Hoek van Ernst & Young: “De geografische spreiding van Private Equity neemt toe. Opkomende economieën met gunstige groeicijfers op de lange termijn en positief ontwikkelende sociaaleconomische mobiliteit, zijn belangrijke pijlers geworden in de investeringsstrategie van de PE-huizen. Daarom is het ook niet vreemd dat Brazilië en China de grootste stijgers zijn in vergelijking tot de index van 2007.”
De index laat ook zien dat opkomende markten s als Indonesië, Vietnam, Marokko, Kenia, Tunesië en Nigeria kansen bieden. “Deze landen bieden veel kansen en hebben een sterke behoefte aan financiering om de verwachte groei te kunnen bewerkstelligen. Maar transacties zijn hier ook vaak lastiger omdat de instanties die verantwoordelijk zijn voor de inrichting van de transactiemarkt, nog in de kinderschoenen staan.”
Verzwakking
De index toont ook welke landen minder aantrekkelijk zijn geworden. Van de West-Europese landen daalt Ierland het meest met een terugval van tien plaatsen. Zoals te verwachten, is ook Spanje gedaald. Van den Hoek: “Vergelijkbare bewegingen zien we logischerwijs in Oost-Europese landen, die zwaar getroffen zijn door de economische crisis en waar de crisis heeft geleid tot een dramatische verzwakking van de kapitaalmarkt.”