
Een verzekering tegen het risico van inbraak is snel gesloten. Veel langer duurt het om de schade die inbrekers veroorzaken te herstellen. Het gaat dan niet alleen om het opnieuw aanschaffen van de gestolen goederen, maar vaak ook vooral om het herstellen van de ravage die is aangericht. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen.
Verzekeraars hebben deskundigen in dienst die na een rondgang door het bedrijf nuttige beveiligingsadviezen kunnen geven. Het is goed van hun diensten gebruik te maken. Daar staat tegenover dat niemand de gevoeligheden van de bedrijfsvoering beter kent dan de medewerkers zelf. Daarom is het verstandig om eerst intern een inventarisatie te maken van de inbraakgevoeligheid van het bedrijf.
Niet alleen luxe
Het is een wijdverbreid misverstand dat inbrekers zich in de eerste plaats richten op bedrijven met luxe artikelen. Ook zijn niet alleen de voor de hand liggende zaken als laptops en mobiele telefoons hun doelwit. Het gaat hen om alle spullen die ze makkelijk kunnen meenemen en die snel geld opleveren. Dat zijn ‘attractieve goederen’, zoals koffie, alcoholische dranken en tabak, die in bepaalde circuits snel van hand tot hand kunnen gaan en dus geld opleveren.
Datzelfde geldt voor keukenapparatuur, zoals mixers, tosti- en koffieapparaten. Die verdienen net zo’n beveiliging als dvd-branders, printers en computerapparatuur om een voorbeeld te noemen. Niet omdat de ontvreemding van een tosti-apparaat zelf tot grote schade leidt, maar omdat de onbeschermde aanwezigheid van dit soort makkelijk te grijpen artikelen inbrekers uitnodigt tot een bezoek aan het bedrijf.
Andere voorbeelden van attractieve goederen zijn:
– voertuigen (auto’s, fietsen, bromfietsen, scooters) en ook onderdelen daarvan, waaronder zelfs de brandstof;
– uiteraard geld en geldwaardige documenten (vergeet daarbij niet de zegeltjes en waardebonnen);
– metalen zijn tegenwoordig een dankbare prooi (er is een levendige handel in lood, koper, messing, brons en roestvrij staal);
– inventaris zoals kassa- en weegapparatuur.
Zes beveiligingsmaatregelen
Vrijwel alle ondernemingen hebben een verzekering die de gevolgen van inbraak deels of geheel dekt. We hebben het dan over de directe financiële schade en vaak niet over het ongemak, de irritatie en het gevoel van onveiligheid. Daarbij komt dat bedrijven waar makkelijk iets te halen valt, door de verzekeraar in een hoge risicoklasse worden ingedeeld. Zij betalen daardoor, misschien zonder het te beseffen, een hogere premie dan nodig is.
Dat alles kan zoveel mogelijk voorkomen worden door na het maken van een inventarisatie de nodige beveiligingsmaatregelen te nemen. Vaak is het verstandig om daarbij de hulp in te roepen van een BORG-gecertificeerd beveiligingsbedrijf. Deze maatregelen zijn te splitsen in zes onderdelen:
1. Organisatorische:
Met enkele eenvoudige maatregelen die ondernemingen zelf kunnen treffen, kan al veel ellende worden voorkomen. Denk aan het sleutelbeheer en de beveiligingsverlichting waardoor de inbreker in de schijnwerper komt te staan.
2. Bouwkundige:
De inbreker zoekt de zwakste plekken van het gebouw. Dat zijn ramen, deuren en lichtkoepels in gevels en daken.
3. Elektronische:
Door een inbraaksignaleringssysteem kan een inbraak snel ontdekt worden. Er zijn detectoren die op de gevel of aan het hek worden aangebracht en ruimtelijk werkende detectoren. Voorbeelden hiervan zijn magneetcontacten, glasbreukmelders en bewegingsmelders.
4. Meeneembeperkende maatregelen:
Gebruik voor het veilig opbergen van diefstalgevoelige artikelen een inbraakwerende kast of safe. Meest voor de hand liggende maatregel is het buiten het zicht opbergen van diefstalgevoelige zaken. Dat maakt het de inbreker moeilijk om aanlokkelijke zaken te vinden en hij wil niet het risico lopen te lang in het bedrijf te blijven.
5. Alarmering:
Een beveiligingsbedrijf zal kunnen adviseren welk systeem het beste bij uw bedrijf past.
6. Alarmopvolging:
Belangrijk is dat een alarmsignaal ook werkelijk tot een reactie leidt. Met andere woorden: het signaal moet opgepakt worden door bijvoorbeeld een sleutelhouder of een bewakingsdienst. De politie heeft onlangs nog aangegeven de hoogste prioriteit te geven aan alarmmeldingen die eerst geverifieerd zijn. Ofwel, de politie heeft er genoeg van om direct achter een melding aan te gaan als niet eerst door of namens het bedrijf bekeken is of er sprake is van loos alarm.
Veel informatie biedt de website van het Centrum Criminaliteitspreventie Veiligheid. Type dan in het zoekvenster: VRKI bedrijven en u vindt nuttige folders die u kunt downloaden.
*
Jan Aikens is auteur/publicist financiële dienstverlening
*
Dit artikel is afkomstig uit Tijdschrift Administratie, nummer 4 2011