De btw-margeregeling is een regeling die sinds 2005 geldt voor gebruikte goederen, kunstvoorwerpen en voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten. De margeregeling houdt in dat de ondernemer de btw niet over de omzet, maar over de winstmarge berekent.
In principe moet de marge per artikel worden berekend, maar de mogelijkheid bestaat om de winstmarge per tijdvak vast te stellen: de zogeheten globalisatie. Bij een negatieve jaarwinstmarge moet de ondernemer (bij kwartaalaangifte) voor 30 april een beschikking aanvragen bij de Belastingdienst.
De margeregeling heeft tot doel cumulatie van btw te voorkomen. De wederverkoper (de handelaar) hoeft alleen btw te voldoen over zijn winstmarge, het verschil tussen aan- en verkoopprijs. Het geldt voor goederen die zijn betrokken van bepaalde leveranciers die de btw bij hun aankoop niet hebben kunnen aftrekken. De marge-btw is een eindheffing en de btw over de winstmarge is voor de koper van het gebruikte goed niet aftrekbaar, ook al is hij een aftrekgerechtigde ondernemer.
Geen verplichting
Het is niet verplicht de margeregeling toe te passen. Voor elk geleverd goed kunt u kiezen voor de ‘normale regeling’, dus voldoening van btw over de gehele vergoeding. Als de afnemer recht op aftrek van voorbelasting heeft, kan deze keuze van belang zijn. De ‘oude btw’ blijft altijd in de prijs van het goed zitten.
De margeregeling biedt de mogelijkheid om de marge per belastingtijdvak vast te stellen in plaats van per goed. Dit wordt de globalisatieregeling genoemd. De ondernemer berekent de btw dan over de gesaldeerde winstmarge van alle in een aangiftetijdvak ingekochte en verkochte goederen. Als blijkt dat hij over de jaarwinstmarge minder btw verschuldigd zou zijn dan hij gedurende het jaar reeds op aangifte heeft betaald, kan hij btw terugvragen. Dit kan hij door middel van een schriftelijk verzoek doen.
Beschikking negatieve jaarwinstmarge
Bij een negatieve jaarwinstmarge moet de ondernemer bij de btw-aangifte over het eerste tijdvak van het nieuwe kalenderjaar een beschikking aanvragen bij de Belastingdienst waarin de negatieve jaarwinstmarge wordt vastgesteld. Het aanvragen van de beschikking en het terugvragen van gedurende het jaar teveel betaalde btw kan de ondernemer in één brief doen. Zonder beschikking bestaat het risico dat de negatieve marge verdampt.
Negatieve jaarwinstmarge verrekenen
Het is alleen toegestaan om de negatieve jaarwinstmarge te verrekenen met positieve jaarwinstmarges van volgende kalenderjaren. In de praktijk komt het weleens voor dat ondernemers de negatieve jaarwinstmarge verrekenen met de positieve winstmarges in volgende tijdvakken. Dit mag dus niet. Doet u dit wel, dan loopt u het risico op boetes en naheffingen.
De wettelijke bepalingen en uitvoeringsregelingen van de margeregeling zijn gedetailleerd, waardoor de regelingen soms niet juist toegepast worden. Laat periodiek door uw adviseur checken of u de regeling nog goed toepast.
Tenslotte nog twee belangrijke aandachtspunten:
1. De wederverkoper die de margeregeling toepast, is verplicht een expliciete vermelding te maken op de factuur dat de margeregeling wordt toegepast.
2. De wederverkoper is over de volledige vergoeding btw verschuldigd als geen gebruik wordt gemaakt van de margeregeling.
*
Auteur: mr. C. van Vilsteren. Dit artikel werd eerder gepubliceerd in F&A Actueel