Dankzij de opmars van social media is corporate reporting onderhevig aan forse veranderingen. Het jaarverslag zal zich in de toekomst steeds verder ontwikkelen in de richting van een dagverslag, waarbij dynamische informatie zich afwisselt rond de statische jaarrekening. Bedrijven zullen het eigen webdomein hierbij steeds meer als een Investor Relations Platform gaan gebruiken. Tot die conclusie komt het Amsterdamse identiteitsbureau Dart.
Dart ontwikkelde in 1994 haar eerste jaarverslag voor Ahold en tekende sindsdien voor de jaarverslagen van een groot aantal beursgenoteerde ondernemingen, onder andere voor Aegon en ABN Amro.
Een online jaarverslag is volgens Dart niet alleen beter omdat het bomen bespaart, maar het geeft stakeholders de controle over de inhoud, zonder dat ze worden gedwongen een dik pakket papier door te nemen.
“Online kan je veel interactiviteit met je lezers bewerkstelligen. Het brengt je corporate story tot leven,” zo meent CFO Henk van Dijke. ‘Dat maakt een online jaarverslag ook complex. Online geldt een andere manier van communiceren. Het is lastiger om je lezers een bepaalde kant op te trekken, want ze zitten zelf aan het stuurwiel.”
Verplicht figuur
De beursgenoteerde bedrijven van Nederland lopen in Europa voorop als het aankomt op corporate reporting. Er is echter een grote waterscheiding met de midcaps.
“Mid corporates zien het jaarverslag meer als een verplicht figuur. Optimalisatie van het verslag heeft duidelijk geen prioriteit,” aldus Van Dijke. “Ook dit segment moet echter inzien dat het jaarverslag een bedrijf transparant maakt. Het is een soort State of the Union, waarmee je een totaalbeeld geeft van je bedrijf. Hierdoor wordt het voor aandeelhouders en investeerders veel makkelijker om de strategie van een bedrijf te doorgronden en hierop in te spelen.”
Of zoals voormalige CEO Jack Welch van GE het zei: A company that is misunderstood is a company that is undervalued. People usually avoid what they do not understand.
(Bron: Accountancynieuws)