
Nieuwe ontwikkelingen in de loonheffingen zullen ook de komende tijd de gemoederen bezighouden: de werkkostenregeling, de vitaliteitsregeling en uiteraard altijd de auto van de zaak.Tijdens de Nationale Administrateursdag op 13 oktober licht Peter Hoogstraten, landelijk vaktechnisch coördinator loonheffingen bij de Belastingdienst, de laatste stand van zaken toe. Dat doet hij op persoonlijke titel.
Als eerste ontwikkeling noemt Hoogstraten de afschaffing van het spaarloon per 1 januari 2012. “De overheid gaat hiertoe over om budgettaire ruimte te creëren voor de financiering van de verlaging van de overdrachtsbelasting. Tot nu toe konden werknemers maximaal 613 euro per jaar belastingvrij sparen. Een regeling die de overheid veel geld kost. De spaarloonregeling gaat samen met de levensloopregeling op in de vitaliteitsregeling. Deze zal andere opnamemogelijkheden kennen, hoewel ik wel verwacht dat de wetgever voorwaarden zal inbouwen die zullen verhinderen dat mensen de regeling gaan benutten als inkomensvoorziening bij vervroegde pensionering. Het doel van de overheid is immers om mensen langer te laten doorwerken.”
“Het is de vraag of de vitaliteitsregeling open zal staan voor een bredere groep op de arbeidsmarkt, dus niet alleen voor werknemers maar bijvoorbeeld ook voor zelfstandigen. Voor deze groep zal het een interessante optie zijn om belastingvrij te sparen. Belastingvrij geldt dan alleen voor de spaarperiode; bij opname moet wel worden afgerekend met de fiscus. Dit in tegenstelling tot de huidige spaarloonregeling die voor werknemers geheel belastingvrij is.”
“Als er sprake is van een ruimere toegankelijkheid zal de regeling onder de inkomstenbelasting sorteren. Dat betekent dat de regeling van het bordje van de werkgever zal verdwijnen. Minder administratieve lasten voor de administrateur dus, maar des te meer voor elke individuele burger.”
Werkkostenregeling
Ook de nieuwe werkkostenregeling is een actualiteit die Hoogstraten niet ongenoemd wil laten. “Sinds 1 januari 2011 kunnen werkgevers ervoor kiezen via deze nieuwe regeling vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te geven. Maar gedurende drie jaar kunnen ze ook nog kiezen voor het oude regime. Ik heb de indruk dat nog niet veel werkgevers zijn overgegaan op de nieuwe regeling. Begin 2013 wordt dit geëvalueerd maar dankzij vragen in de Tweede Kamer zal naar verwachting dit najaar al een beperkte evaluatie plaatsvinden.”
“Ik raad administrateurs aan zich al in de nieuwe werkkostenregeling te verdiepen en het niet op de lange baan te schuiven. De systematiek zal in grote lijnen toch niet veranderen. Als je er in de loop van het jaar achter komt dat de nieuwe regeling toch voordeliger is, kun je niet alsnog switchen, maar moet je wachten tot 1 januari van het volgende jaar. Maar een goede voorbereiding zorgt in ieder geval voor een gefundeerde keuze. Ook de oude vaste kostenvergoedingen blijven overigens een punt van aandacht. De fiscus heeft hier altijd bijzondere aandacht voor.”
“We zien dat met name grotere bedrijven steeds vaker een convenant met de Belastingdienst sluiten om voor de aangifte al meer duidelijkheid te hebben over twijfelpunten. Het regime van horizontaal toezicht maakt dit mogelijk. Overigens kan ook het mkb gebruikmaken van convenanten via brancheverenigingen of hun accountant als deze is aangesloten bij een organisatie als de NOAB bijvoorbeeld.”
Auto van de zaak
De auto van de zaak blijft altijd actueel. “Het fiscaal gunstige regime met lagere bijtellingen voor zuinigere auto’s en zelfs helemaal geen bijtelling voor elektrische auto's gaat aan zijn eigen succes ten onder. Het doel van de overheid was om de CO2-uitstoot te verlagen, dat is gelukt. Daarom verdient dit beleid geen extra ondersteuning meer en worden de regelingen op termijn aangepast. De burger ervaart dit als een belastingverhoging, maar dat klopt dus niet. Het was altijd bedoeld als tijdelijke stimuleringsregeling,” aldus Hoogstraten.
“Over de bestelauto’s komt straks eindelijk meer duidelijkheid. De rittenadministraties blijven een gruwel voor ondernemers en werkgevers. Hopelijk komt er een alternatief voor, in de Tweede Kamer is daar discussie over op basis van de zogenoemde 'Autobrief’.’
Participatieregelingen
Tijdens zijn lezing op de Nationale Administrateursdag zal Hoogstraten alle actuele zaken meenemen en aan de hand van praktijkvoorbeelden aangeven hoe deze loonbelastingtechnisch uitpakken. Zo is de vraag of de 30%-regeling voor ingekomen werknemers zal worden aangepast en wat de gevolgen zijn van het al aangenomen wetsvoorstel uniformering loonbegrip.
Tot slot wijst Hoogstraten nog op de laatste ontwikkelingen inzake aandelenopties en participatieregelingen voor werknemers. “Dat zijn altijd lastige vraagstukken omdat er grote belangen mee zijn gemoeid. Hoeveel korting mag je werknemers geven op aandelen in het bedrijf van de werkgever als ze die voor een bepaalde tijd niet mogen verhandelen? Dat is een waardedrukkende factor, maar hoe zwaar mag die wegen? Volgens de fiscus moet die korting 2,5 procent zijn. Momenteel loopt er een aantal procedures waarbij de ene rechtbank de fiscus gelijk geeft en een andere rechtbank niet. Het hoger beroep moet uitkomst geven. Hopelijk kan ik hierover meer duidelijkheid geven op de Nationale Administrateursdag.”
*
Tekst: Bianca Minkman
*
Lees alles over de Nationale Administrateursdag op 13 oktober 2011
*
Eerdere artikelen in aanloop naar de Administrateursdag:
Privégebruik auto als belaste dienst en andere btw-actualiteiten
'In the cloud': pas op voor gebakken lucht
'Lean leidt soms tot verbluffende resultaten'