
De Nationale Administrateursdag was dit jaar weer ‘beestachtig goed’. Niet alleen vanwege de zeer bijzondere setting in Burgers’ Zoo in Arnhem, maar ook vanwege de keur aan sprekers die de bezoekers weer helemaal bijgepraat hebben op hun vakgebied. Financiële software, lean management, de werkkostenregeling, btw-tips en fiscale actualiteiten: op alle fronten kijken administrateurs weer vol vertrouwen vooruit.
‘Kijk vooruit’ luidde niet voor niks het thema van het jaarlijkse succesvolle congres voor administrateurs, op donderdag 13 oktober. Want juist nu is het van belang te anticiperen op alle ontwikkelingen die op ons afkomen.
Jaap Koelewijn schetste helder en overzichtelijk zijn visie op de huidige crisis. De problemen in Europa, de onbalans tussen China en Amerika en de herkapitalisatie van banken zijn structurele onevenwichtigheden die nog niet zijn opgelost. Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn in Europa ‘de laatste der Mohikanen’ met een triple-A rating.
Het huidige beleid ten aanzien van Griekenland noemde hij ‘ronduit gevaarlijk’: kapot bezuinigen helpt niet, het zal een enorme economische krimp veroorzaken die de overheden van andere landen nog harder zullen voelen dan hetgeen gewoon moet gebeuren: minstens de helft van de schuld van Griekenland afwaarderen. De zuidelijke landen moeten hervormen, maar wel met een vangnet.
Ook Nederland moet actie ondernemen om de woningmarkt, de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid te hervormen. De hypotheekaftrek gefaseerd afschaffen, scheefwonen in de huursector aanpakken, de arbeidsparticipatie verhogen (bijvoorbeeld met meer flexibele contracten en zzp’ers) en meer geld naar kinderopvang. In de zorg ontkomen we niet aan principiële keuzes: hoeveel mag de zorg aan het einde van ons leven kosten?
Houtje-touwtje wetgeving
Btw-specialist Carola van Vilsteren onthulde dat wij ons in de praktijk blijkbaar over hele andere zaken druk maken: in ons land wordt het meest geprocedeerd over prostitutie en paarden. Wist u bijvoorbeeld dat op slachtpaarden slechts zes procent btw rust en op andere paarden negentien procent?
Uiteraard gaf zij de bezoekers vooral informatie over prangende vragen als hoe het nu zit met de btw en de auto van de zaak. De huidige wetgeving is volgens haar ‘houtje-touwtje’; op een aantal punten is duidelijk aanvullende wetgeving nodig. Zo is bepaald dat de fictieve dienst in de nieuwe regeling niet gelijk mag lopen met de oude regeling BUA. Toch is dit nu het geval omdat de nieuwe wetgeving per 1 juli jl. is ingegaan. Er zal dus zowel een btw-berekening over de periode voor en na 1 juli gemaakt moeten worden.
Ook is er onduidelijkheid over het nieuwe forfait en de status van het woon-werkverkeer (verschil btw en IB). Zij raadt daarom aan binnen zes weken na aangifte bezwaar aan te tekenen. Carola gaf de bezoekers ook mee oninbare vorderingen nooit af te doen met een credit nota omdat dit zeker een dispuut met de fiscus over de btw zal opleveren. Ook gaat de Belastingdienst dit jaar extra letten op declaraties dus zorg dat u uw bonnetjes op orde heeft!
Werkkostenregeling en vitaliteitsregeling
De werkkostenregeling stond zowel tijdens een van de workshops centraal als tijdens het plenaire programma. Jo Weerts maakte alle bezoekers erop attent dat er voor de sociaal-arbeidsrechtelijke kant van de werkkostenregeling niets geregeld is. HRM’ers denken ten onrechte dat het ‘iets fiscaals is voor de administratie.’ Het gaat echter ook over de communicatie rond zaken als het eerder vervallen van vergoedingen waar werknemers geen recht meer op hebben omdat het forfait van de werkkostenregeling dit wellicht niet meer toelaat. Ook is het belangrijk duidelijk te communiceren over de veranderingen in de vakantiedagenregeling. Jo Weerts raadde zijn toehoorders dan ook aan zelf als administrateur het voortouw te nemen richting de HRM-afdeling.
De actualiteiten in de loonbelasting zoals de veranderingen rond pensioenen, spaarloon en de nieuwe vitaliteitsregeling kwamen uitgebreid aan bod tijdens de lezing van Peter Hoogstraten. De vitaliteitsregeling staat niet alleen open voor werknemers maar ook voor zelfstandigen. Er zijn minder voorwaarden dan bij het spaarloon maar het is minder lucratief hoewel het wel een vrijstelling voor box 3 oplevert. Toch is de regeling door begrenzing van inleg en saldo uitdrukkelijk niet bedoeld voor vroegpensioen.
Kameleon
Het plenaire programma, dat vakkundig werd gepresenteerd door Gijs Wanders, werd afgewisseld door diverse workshops op het gebied van social media, Excel-tips, slim omgaan met krediet, lean management, fiscale tips en facturering op papier of elektronisch. Na de goed verzorgde lunch wist illusionist Jan Reinders (Magic Mind) de bezoekers te ‘ontgoochelen’ door het onmogelijke mogelijk te maken.
Eveneens verrassend en verfrissend was de afsluitende presentatie van Erik de Blok, verandermanager en zoöloog. Negentig procent van wat we nu voor waar aannemen, zal in de toekomst niet waar blijken te zijn. Dat helpt relativeren…. Net als de vermakelijke parallellen die hij wist te trekken tussen het bedrijfsleven, verandermanagement en de dierenwereld. Reduceer kosten en investeer in innovatie, stem veranderingen af op de verandersnelheid in de omgeving en durf te experimenteren.
In plaats van doelgericht van A naar B luidt zijn advies: flexibel meebewegen met veranderende doelen. Er is geen ideale route, creëer je eigen mogelijkheden en wacht niet op kansen. Begin gewoon! Afwijkingen zijn geen bedreigingen, maar innovatieruimte mits je oog hebt voor aanvaardbare risico’s. Hij concludeerde dat een administrateur is als een kameleon: hij kijkt zowel vooruit als achteruit, is behoedzaam maar ook snel, vasthoudend en doelgericht, onopvallend en toch bijzonder. Wie niet genoeg kon krijgen van zijn boeiende presentatie kon tot slot nog mee tijdens een rondleiding door het park. Iets wat veel bezoekers dan ook met plezier deden.
*
Tekst: Bianca Minkman
Foto: Jeannette Schols
*
Klik HIER voor de foto's en presentaties van de 21e Nationale Administrateursdag