Innovatie blijft belangrijk. Ook voor het kabinet. Zodoende wordt er met ingang van 2012 een nieuwe fiscale stimuleringsregeling ingevoerd: de Research & Development Aftrek (RDA). Met deze aftrek kunnen ondernemingen de fiscale winst extra te verlagen met een percentage van de investeringen in innovatieve projecten.
De regeling voorziet in een additionele aftrek ter grootte van veertig procent van de innovatieve investeringen. Deze aftrek komt dus bovenop de reguliere aftrek van de kosten, mits de investering niet wordt geactiveerd. Concreet betekent dit voor een bv een netto voordeel van acht tot tien procent, afhankelijk van het van toepassing zijnde vennootschapsbelastingtarief. Voor ondernemingen in de inkomstenbelasting kan het netto voordeel oplopen tot maximaal 20,8 procent.
Uitvoering
Het bedrag waarover de extra aftrek wordt berekend, bestaat uit de investering in innovatieve projecten. Hierin mogen niet de loonkosten van werknemers worden opgenomen, aangezien deze al fiscaal gestimuleerd worden met de afdrachtvermindering (WBSO). AgentschapNL zal zorg dragen voor de uitvoering van deze regeling. Dat betekent dat het AgentschapNL vaststelt voor welk bedrag de onderneming RDA mag claimen. Dit gebeurt door middel van een zogeheten RDA-beschikking. Deze beschikking is ook het uitgangspunt voor de Belastingdienst, waardoor er nooit onduidelijkheid kan ontstaan tussen belastingplichtige en fiscus over de hoogte van de aftrek. Informatie over AgentschapNL vindt u op www.agentschapnl.nl.
Budget
Voor deze nieuwe regeling is in 2012 een budget uitgetrokken van 250 miljoen euro. Dit zal met ingang van 2014 structureel worden verhoogd tot 500 miljoen euro. Het percentage aftrek dat bedrijven krijgen voor hun investeringen, is afhankelijk van het aantal aanvragen. Als duidelijk wordt dat er veel bedrijven van de RDA gebruikmaken, zal het percentage voor het daaropvolgende jaar worden verlaagd. Op die manier wil het kabinet ervoor zorgen dat het budget niet wordt overschreden.
Voorbeeld
Een net opgerichte bv investeert in 2012 in de ontwikkeling van software voor een specifieke bedrijfstak. De totale kosten in 2012 van deze ontwikkeling bedragen 350.000 euro. Hiervan is 95.000 euro toe te rekenen aan loonkosten.
Met de RDA kan de bv een deel van haar investering op haar fiscale winst in aftrek brengen. Voor de vaststelling van de aftrek mag geen rekening worden gehouden met de loonkosten. Zodoende bedraagt de investering voor de RDA in dit geval 255.000 euro. Hierover krijgt de bv een extra aftrek van veertig procent: 102.000 euro. Uitgaande van een vennootschapsbelastingtarief van 25 procent, bedraagt het netto voordeel voor de bv maar liefst 25.500 euro.
Daarnaast kan de bv gebruikmaken van de afdrachtvermindering loonbelasting op basis van de WBSO. Aangezien de bv een startende werkgever is, mag zij over de loonkosten een afdrachtvermindering toepassen van zestig procent. Uitgaande van een loonbelastingtarief van gemiddeld 35 procent, betekent dit dat de bv hiervan een voordeel heeft van 95.000 euro x zestig procent x 35 procent = 19.950 euro.
In totaal leveren beide stimuleringsmaatregelen een voordeel in 2012 op van 45.450 euro.
De bv uit het voorbeeld zou ook nog gebruik kunnen maken van de zogeheten innovatiebox. Deze speciale inkomensbox maakt het mogelijk om winsten uit innovatieve projecten in de vennootschapsbelasting te laten belasten tegen een fors lager tarief van vijf procent. De innovatiebox staat open voor immateriële activa waarvoor een octrooi of patent is afgegeven en activa waarvoor een WBSO-beschikking is verkregen.
Uitstel
Het moge duidelijk zijn dat het door de invoering van de RDA voor bedrijven aantrekkelijk is geworden om investeringen in innovatieve projecten uit te stellen tot 2012. Zo kunnen zij optimaal profiteren van deze nieuwe stimuleringsmaatregel. Zeker wanneer de onderneming in het begin van het project geconfronteerd wordt met forse kosten, is het raadzaam deze kosten pas in 2012 te maken.
*
Auteur: drs. W. van Kasteren
*
Dit artikel is afkomstig uit F&A Actueel