
Mobiele apparatuur en de druk om altijd bereikbaar te zijn bezorgen werknemers steeds meer fysieke en psycho-sociale klachten. Zo blijkt uit verkennend onderzoek van FNV en de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Uit een peiling van FNV blijkt dat meer dan 20 procent van de leden zijn smartphone, tablet of laptop meer dan 6 keer per dag buiten werktijd checkt op zakelijke berichten. Een kwart van de respondenten gebruikt de mobiele apparatuur zelfs meer dan 6 keer per uur. Toch vindt 33 procent van de werknemers dat mobiele apparatuur het werk niet gemakkelijker maakt. Een op de drie werknemers vindt het werk zelfs complexer en intensiever; iets dat ook blijkt uit een literatuurstudie van de UvA.
Duidelijke scheiding
De meerderheid van de werknemers (bijna 60 procent) wil afspraken in het bedrijf over het versturen van werkgerelateerde berichten buiten werktijd. Volgens de FNV is er een duidelijke behoefte om de eigen tijd van werktijd te onderscheiden. Het is de vraag of de voortdurende verstoring door mobieltjes de productiviteit ten goede komt. Je moet iedere keer opnieuw opstarten en terugschakelen naar hetgeen je aan het doen was, aldus vicevoorzitter van FNV in Beweging, Leo Hartveld. Werknemers voelen een constante druk om de reageren op de zakelijke berichtjes. En de opmars van smartphone gebruik kan volgens FNV leiden tot gezondheidsrisico’s als RSI.
Regie
De FNV wil de uitkomsten voorleggen aan deskundigen en een discussie op gang brengen. Volgens de vakbeweging moet de mens weer de regie krijgen over de techniek, in plaats van andersom.
Geef een reactie