Meer dan 60 procent van de financials vindt dat hun werkgever te weinig oog heeft voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat blijkt uit exclusief onderzoek door cm: en Executive Finance. Het kan toch niet zo zijn dat een meerderheid van de bedrijven de boot gaat missen?
Je kunt de vakliteratuur niet meer openslaan of je wordt bedolven onder de artikelen over robotisering, internet of things, blockchain, big data, en ga nog maar even verder. Sommige zaken zijn echt nog wel ‘ver van mijn bed’, maar steeds meer mensen merken ook aan den lijve dat er dingen veranderen. Simpele werkzaamheden worden geautomatiseerd, thuiswerken gaat (bijna) even gemakkelijk als op kantoor werken, je kunt de financiële stand van zaken à la minute volgen op een dashboard. Het vergemakkelijkt uw werk, maar is misschien ook wel bedreigend. Wat vindt u daar nu eigenlijk van?
Zie ook: Vraag naar controllers groeit, maar nieuwe technologie blijkt spoorloos in vacatures
Kans of bedreiging
Maar liefst 93,5 procent van de financials ziet technologische ontwikkelingen als een kans. ‘Digitalisering en bijbehorende kennis en vaardigheden maken steeds meer het verschil tussen de echt ‘goede’ en de ‘gewone’ financial. Als je mee kunt gaan met de nieuwste ontwikkelingen en je kunt blijven ontwikkelen ligt er een mooie toekomst binnen onze branche,’ meent één van de respondenten. Of, zoals een ander zegt: ‘Minder uitvoerend werk, meer uitdagend werk.’ Maar u vindt het tegelijkertijd een grote uitdaging om de juiste keuzes te maken. Of zoals één van de respondenten zegt: ‘Het is een kans, omdat het nieuwe mogelijkheden opent, waarbij het onduidelijk is waar de verandering die gaande is gaat eindigen. Dat geeft weinig houvast aan hoe je je werk moet doen.
Verregaande automatisering
Wat zijn de nieuwe technologische ontwikkelingen waarmee u binnen uw werk geconfronteerd wordt? Uiteraard scoort verregaande automatisering van de administratie met 38,3 procent hoog. Daarmee staat het op gelijke hoogte met big data (ook 38,3%). Informatiebeveiliging echter spant de kroon, maar liefst 40,4 procent van de financials ziet zich hiermee geconfronteerd. In figuur 2 vindt u de top 10 van de genoemde ontwikkelingen.
Cybersecurity en big data
Verregaande automatisering van het eigen werk blijkt niet de uitdaging te zijn waar u wakker van ligt. Op de vraag naar de meest uitdagende ontwikkelingen scoren cybersecurity (46,8%) en informatiebeveiliging (29,8%) hoog. En ook van big data ligt u nog wel eens wakker: 42,6 procent noemt dit als meest uitdagende ontwikkeling. Blockchain en verregaande automatisering van de administratie delen een vierde en vijfde plek met 27,7 procent (figuur 3).
Mist uw werkgever de boot?
Opvallend is dat meer dan 60 procent van de respondenten aangeeft dat hun werkgever (te) weinig oog heeft voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Het kan toch niet zo zijn dat een meerderheid van de bedrijven de boot gaat missen? Slechts 2,2 procent van de respondenten vindt dat zijn werkgever voorop loopt, terwijl 32,6 procent meent dat de bewustwording in ieder geval wel aanwezig is (figuur 4).
Management team beslist
Op de vraag wie er knopen doorhakt over de technische ontwikkelingen waarmee u aan de slag gaat, antwoordt ruim 40 procent dat het managementteam deze beslissing samen neemt. Maar toch ook vaak zijn het de ceo (21,3%) en de cfo (17%) die hierover beslissen (figuur 5). Naast de cio worden ook ‘hoofdkantoor in het buitenland’ en ‘de eigenaar’ nog genoemd als beslissers.
Samen verantwoordelijk
De gezamenlijkheid die klinkt uit de vorige vraag, klinkt ook door in de vraag wie verantwoordelijk is voor de implementatie van nieuwe technologieën. Maar liefst 72,3 procent zegt gezamenlijk verantwoordelijk te zijn. Bij 21,3 procent is automatisering/ICT de eindverantwoordelijke. Slechts 2,1 procent zegt dat Finance de verantwoordelijkheid hiervoor draagt (figuur 6). Daarnaast worden ook business developers en externe inhuur genoemd. <