
CM: staat oog in oog met Thijs van Buuren, controller van non-profitorganisatie Artsen zonder Grenzen. ‘Wat ik echt heb geleerd is dat mensen vanuit verschillende perspectieven denken. Mijn Franse collega’s kijken echt anders naar de wereld’
Wat is uw huidige gemoedstoestand?
We mogen ons heel gelukkig prijzen dat we veel donateurs hebben, waardoor we onafhankelijk kunnen opereren. We hoeven niet te wachten op financiering om met noodhulp te beginnen. We hebben een unieke mix van logistieke slagkracht en mensen die in die gebieden willen en kunnen werken.
Waarom deze job?
Ik ben ontwikkelingseconoom en heb in verschillende landen gewerkt voor verschillende organisaties. In 2001 kwam ik (opnieuw) bij AzG, nu op het hoofdkantoor. In 2004 ben ik controller geworden en in 2010 heb ik CPC gedaan aan de VU. Omdat de organisatie zo snel groeit heb ik mezelf goed kunnen ontwikkelen. Leren nadenken over de besturing. Hoe houd je processen in lijn met de groei, met de veranderende aard van de programma’s? Inmiddels werk ik al heel lang en met volle overtuiging bij AzG. Het is ontzettend belangrijk om zeer verantwoord met het geld van onze donateurs om te gaan en te zorgen dat het geld goed terecht komt: namelijk bij de mensen die dit het hardste nodig hebben wereldwijd. De professionele uitdaging is groot.
Belangrijkste taken?
Momenteel is dat het financieel beleid op hoofdlijnen. Matching van inkomsten en uitgaven op de lange termijn. Ook governance en nadenken over de inrichting van de organisatie in relatie tot de groei van de hulpverlening. De wereldpolitiek heeft invloed: de dollar, de pond, daar gebeurt van alles mee.
Ook belangrijk is compliance. Wet- en regelgeving in de landen waar we werken wordt steeds ingewikkelder, operations moet daar geen last van hebben.
Leukst en minst leuk?
Leukst is de diversiteit. Geen dag is hetzelfde. Het internationale aspect vind ik ook erg leuk. Minst leuk is de complexiteit van de organisatie. Ik vind het soms lastig geduld op te brengen om alle meningen af te wachten. Ik zou het liefst direct aan de slag gaan, maar zo werkt dat niet. En soms ben ik de last resort: dan denk ik wel eens was daar eerder mee gekomen.
Speciale projecten?
Het grote project waar we nu mee bezig zijn is ons ERP-systeem vervangen. Dat betekent verandermanagement: hoe zijn we nu georganiseerd, hoe kunnen we het beter doen? Opnieuw kijken naar alle ondersteunende processen.
De nieuwe EU-regelgeving voor data privacy en beveiliging van gegevens komt ook op ons af. We gaan ondermeer met medische en met personeelsdata om. Dat gaat de hele wereld over. Daar moeten we nog even heel goed over nadenken.
Het verder uitbouwen van risicomanagement blijft ook een project. In de basis is het goed geregeld, maar het moet echt goed in de managementlagen ingebed worden, daar is nog wel werk te doen.
Verbeteringen op uw afdeling?
Ik heb een kleine afdeling en ben vooral aangewezen op de mensen in de lijn. Dus ik moet het vooral hebben van overtuigingskracht, kennis van de inhoud en samenwerking.
Permanente educatie?
We proberen de permanente educatie aan te laten sluiten bij wat voor ons relevant is. En dat verdelen we dan op de afdeling. Ook de auditors en de juristen doen aan permanente educatie. Wat komend jaar zeker gaat spelen is het hele privacyverhaal, dus dat moet je ook mee nemen in je opleidingen.
Sterke en verbeterpunten?
Ik ben erg ondersteunend. Sterk punt is ook mijn rechte rug. Soms lastig, maar je moet hem wel hebben. En ik kan goed omgaan met veranderingen.
Ik heb wel de neiging het te druk te hebben. Time management is dus lastig.
Belangrijk inzicht?
Wat ik echt heb geleerd is dat mensen vanuit verschillende perspectieven denken. Mijn Franse collega’s kijken echt anders naar de wereld. We willen hetzelfde, maar denken vanuit andere kaders. Toen ik dat eenmaal doorhad kreeg ik vanzelf meer begrip voor anderen.
Belangrijkste tip?
Vaak zie je dat bestuurders en financials heel eenvormig zijn en eigenlijk is dat niet goed. Dat is een smalle basis. Organiseer je eigen tegenstand.
Hoe ontspant u zich?
Mijn voornaamste hobby is koken ik ben dol op Ottolenghi. Ik houd van die mix van cultuur en smaken.
Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.
Geef een reactie