
Deze maand laat ik u de mogelijkheden in Excel zien als u kwalitatieve aspecten van verschillende onderdelen met elkaar wilt vergelijken. Als voorbeelden kunt u denken aan: klantentevredenheid, productenvergelijking, employee beoordeling en vergelijken van sollicitanten.
In dit geval biedt het radardiagram een uitstekende hulp. In een oogopslag kunt u de kwalitatieve aspecten gemakkelijk met elkaar vergelijken. Tevens demonstreer ik een kleine macro waardoor het vergelijken van individuele items nog eenvoudiger kan geschieden. Ik zal het voorbeeld tonen aan de hand van een beoordeling van sollicitanten (candidate review).
Uitgangspunt
We gaan uit van de volgende tabel:
Elke sollicitant krijgt punten toegekend op ieder van de relevante aspecten die u belangrijk acht in de vergelijking. In de casus is 5 het maximum aantal punten welke een sollicitant toebedeeld kan krijgen. Natuurlijk kunt u uw eigen beoordelingssystematiek in punten toepassen. Als u de gemiddelden van elk van de kandidaten berekent en door middel van voorwaardelijke opmaak de sollicitant met het hoogste gemiddelde inkleurt, dan ziet de tabel er als volgt uit:
Voor de voorwaardelijke opmaak heb ik het gebied B10 tot en met D10 gemarkeerd en de volgende regel toegepast (Start->Voorwaardelijke opmaak ->Nieuwe regel ->Een formule gebruiken):
Nu kunt u zien dat sollicitant 1 het hoogst aantal gemiddelde punten heeft. Om het geheel visueel te ondersteunen gaan we een radardiagram aanmaken.
Aanmaken van de grafiek
U markeert het gebied A3 tot en met D9 en selecteert uit het lint Invoegen ->Grafieken ->Opgevulde diagram. Via het dan verschijnende lint selecteert u: Hulpmiddelen voor grafieken ->Ontwerpen ->Grafiekstijlen. Het radardiagram ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:
Zo ziet de verschijningsvorm eruit in Excel 2010. In Excel 2013 kunt u een doorschijnende optie kiezen, waardoor de onderliggende aspecten zichtbaar worden.
Het idee achter het radardiagram is het volgende:
• Er dient een evenwichtige verdeling te zijn tussen alle voorkomende aspecten
• Hoe groter de oppervlakte hoe beter de evaluatie
Ofschoon elk van de aspecten van de sollicitanten met elkaar vergeleken kunnen worden, is het soms moeilijk te zien welk item de grootste oppervlakte heeft. Daarom is het ook aan te bevelen om de tabel naast het diagram te laten zien.
Individuele sollicitanten met elkaar kunnen vergelijken
Door het toevoegen van keuzerondjes kunt u zelf aanklikken welke kandidaten u met elkaar wilt vergelijken. In het volgende figuur kunt u zien hoe dat eruit komt te zien:
In het voorbeeld laten we kandidaat2 buiten beschouwing door hem niet aan te vinken in het keuzerondje rechts van de grafiek. U kunt zich dan makkelijker concentreren op deze twee kandidaten. Om dit te bewerkstelligen dient u de selectievakjes aan te maken en een eenvoudige beslissingsmacro te schrijven.
Aanmaken selectievakjes
U dient eerst ervoor te zorgen dat in het Lint de optie Ontwikkelaars zichtbaar is en dat geschiedt eenmalig via Bestand ->Opties ->Lint aanpassen en in het meest rechter vak de optie Ontwikkelaars aan te vinken.
Daarna selecteert u Ontwikkelaars ->Besturingselementen ->Invoegen ->Formulierbesturingselementen ->Keuzerondje.
U kunt dan het element in het blad tekenen door naar de gewenste positie in het blad te gaan en met ingedrukte linker muisknop het element te vormen.
U kunt de tekst weghalen en de vorm kleiner te maken door aan de hendels in de gewenste richting te trekken. U kunt daarna twee kopieën maken zodat u in totaal drie selectievakjes heeft. U kunt de kolom waar de selectievakjes staan kleiner maken en rechts daarvan de omschrijvingen plaatsen.
Verder dient u rechts van deze omschrijvingen de volgende teksten te plaatsen:
Vervolgens markeert u het gebied S5 tot en met T9 en uit het Lint kiest u Formules ->Gedefinieerde Namen ->Maken o.b.v. selectie ->Linkerkolom ->OK
U heeft nu drie bereiknamen aangemaakt.
U gaat voor elk van de drie selectievakjes het besturingselement verbinden met de corresponderende bereiknaam. Klik met de rechter muisknop op het eerste selectievakje en uit het verkorte menu kiest u Besturingselement opmaken. Geef de volgende instellingen mee:
Zo gaat u selectievakje2 verbinden met cel T7 en selectievakje3 met cel T9. Elk van de drie selectievakjes moeten uiteindelijk met een macro worden verbonden.
De weergavemacro aanmaken
Via Alt-F11 kunt u een module invoegen en de volgende macro’s ingeven.
Sub DisplayChart()
ActiveSheet.ChartObjects(1).Activate
Call SuppressItem1
Call SuppressItem2
Call SuppressItem3
If Range(“CheckItem1”) = True Then
Call DisplayItem1
End If
If Range(“CheckItem2”) = True Then
Call DisplayItem2
End If
If Range(“CheckItem3”) = True Then
Call DisplayItem3
End If
End Sub
Sub SuppressItem1()
‘Suppress Item1
ActiveChart.SeriesCollection(1).Select
Selection.Format.Fill.Visible = msoFalse
End Sub
Sub DisplayItem1()
‘Display Item3
ActiveChart.SeriesCollection(1).Select
Selection.Format.Fill.Visible = msoTrue
End Sub
Sub SuppressItem2()
‘Suppress Item2
ActiveChart.SeriesCollection(2).Select
Selection.Format.Fill.Visible = msoFalse
End Sub
Sub DisplayItem2()
‘Display Item2
ActiveChart.SeriesCollection(2).Select
Selection.Format.Fill.Visible = msoTrue
End Sub
Sub SuppressItem3()
‘Suppress Item3
ActiveChart.SeriesCollection(3).Select
Selection.Format.Fill.Visible = msoFalse
End Sub
Sub DisplayItem3()
‘Display Item3
ActiveChart.SeriesCollection(3).Select
Selection.Format.Fill.Visible = msoTrue
End Sub
De macro bestaat uit een hoofdroutine en zes onder-routines. Door het rechtsklikken met de muis op een selectievakje kiest u uit het verkorte menu Macro toewijzen. Uit het dan verschijnende dialoogvenster kiest u DisplayChart.
Dit dient u voor alle selectievakjes te doen.
Conclusie
Door de tabel te combineren met een radardiagram en selectievakjes kunt u met relatief weinig werk een interactieve tool bouwen om uw beoordeling te ondersteunen.
Dit artikel is verschenen in cm: 2017, afl. 3
Dag, ik kwam bij dit artikel terecht omdat ik op zoek ben om een bellendiagram op te zetten met op beide assen kwalitatieve parameters ipv getallen. ik wens op de x-as een aantal oorzaakpareto’s zetten (vb. “onvoldoende opvolging”, “geen preventief onderhoud”,…) en op de y-as foutpareto’s (vb. “technisch defect”, “vergunning niet in orde”, “arbeidsongeval”…). De bellen die op de kruising van de verschillende pareto’s terechtkomen geven dan het aantal weer van die combinatie oorzaak-gevolg. Zodoende kan je de grafiek lezen als “omdat we hebben we een aantal “. Bijvoorbeeld : door onvoldoende opvolging zijn onze vergunningen niet in orde, door administratieve fout zijn onze vergunningen niet in orde, door onvoldoende preventief onderhoud hebben we te maken met defecten, door onvoldoende preventief onderhoud hebben we verschillende arbeidsongevallen,…
Op termijn zoek ik eventueel de bubbles niet het “aantal” te laten weergeven, maar de “kosten”. Bedrijven zijn nu eenmaal geneigd om op basis van kosten te ageren.
Kan dit? Dit zou mega zijn!
Beste Piet,
We hebben uw vraag doorgegeven aan Dhr. De Jonker. Houd deze website in de gaten. Mogelijk beantwoordt hij uw vraag in een komend artikel.
Met vriendelijke groet,
De redactie